27 Ноември, 2015 18:05 1 085 3

България може да бъде транзитен център за виетнамския бизнес до пазарите на ЕС

  • българия-
  • виетнам-
  • маргарита попова-
  • виетнамския бизнес

Вицепрезидентът Попова разговаря с министър-председателя и с председателя на Националното събрание на Виетнам

Динамичното развитие на Виетнам през последните години и интензивният политически диалог на високо и най-високо равнище са широка основа за развитие на двустранните връзки между България и Виетнам. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в Ханой по време на срещата си с министър-председателя на Виетнам Нгуен Тан Зунг.

България приветства стремежа на азиатската държава към издигане на по-високо равнище на отношенията с Европейския съюз. „Желаем скорошно подписване на Споразумението за свободна търговия ЕС-Виетнам, което ще повлияе благотворно върху двустранните търговско-икономически отношения“, посочи вицепрезидентът.

На среща с председателя на Националното събрание на Виетнам Нгуен Шин Хунг беше подчертана важната роля на парламентите на двете страни за развитието на контактите и диалога на високо политическо равнище.

Пред председателя на виетнамското Национално събрание, който е български възпитаник, Маргарита Попова посочи, че познанието и влиянието на виетнамските граждани, учили и работили в България, са от особено значение за двустранните отношения.

Беше споделена висока оценка на дейността на групите за приятелство в парламентите на двете страни за осъществяването на по-интензивен парламентарен диалог.

Маргарита Попова говори и в Дипломатическата академията на Виетнам в Ханой, където изнесе лекция, посветена на историята, настоящето и перспективите пред двустранните отношения между България и Виетнам. 

„В течение на над половин век българският и виетнамският народ съумяха да докажат, че нито разстоянието между нашите две страни, нито историческите изпитания и политическа конюнктура могат да бъдат пречки пред взаимното уважение и интереса към чуждата култура“.

В лекцията си пред студентите от академията българският вицепрезидент направи задълбочен преглед на историческите връзки между българския и виетнамския народ. Вицепрезидентът определи провеждания между двете страни диалог като пълноценен и всеобхватен, с предприети конкретни мерки за задълбочаване на двустранното сътрудничество във всички области.

Подписаните по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев през 2013 г. двустранни документи са основополагащи за партньорство от нов между двете страни. „Поради своето стратегическо местонахождение България би могла да бъде изключително полезна за виетнамските предприемачи като транзитен център, от който те да получават лесен достъп до пазарите на Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Виетнам от своя страна би могъл да подпомогне България при контактите й с други страни от Югоизточна Азия“, посочи Маргарита Попова. Особено място в подписания „Нов модел на икономическо сътрудничество“ е отделено на енергийния сектор, по-специално на разширяването на обхвата и засилването на енергийната сигурност, развитието на енергийните пазари и енергийната инфраструктура, както и възобновяемите енергийни източници.

В лекцията си вицепрезидентът постави акцент върху развитието на туризма, засилването на търговско-икономическите връзки, културно-образователния обмен. През учебната 2014-2015 г. седемдесет граждани на Виетнам се обучават в български висши училища, посочи Маргарита Попова.

В Ханой вицепрезидентът Попова се срещна с ръководството на Банката за инвестиции и развитие на Виетнам. По време на разговора председателят на банката Чанк Бак Ха изрази надежда за продължаване и задълбочаване на икономическите отношения между двете страни, особено в традиционни през годините отрасли, каквито са хранителната промишленост и тютюнопроизводството.

На 28 ноември в град Хай Фонг вицепрезидентът Маргарита Попова ще се срещне с представители на Дружеството за приятелство Виетнам-България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост от бургас

    0 0 Отговор
    ей не спряха начи нашти политици да пътуват- до краища на земята, до китай и виетнам упряхме, търсим партньори, изграждаме "мостове", а тук идвали хора с готов проект- нищо не трябва да правите, предлагаме всяка година да гушите една "скромна" сума, НИЩО НЕ ЩЕМ! , ама не, то не бяха оговорки, то не бяха обещания и премятания...колко оборот ще направим с Виетнам, който се намира на хиляди км от нас, а тук бяха готови пари...думи нямам! И до зимбабве ББ ще стигне, и от уругвайците ще искаме лев да изкараме, обаче подавки от руснаци не искаме, сами ще си спечелим име...
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Ураааааааааааааааааааааааааааааааааааа
    ........................................
    ВИ ЕТ НАМ
    ВИ ЕТ НАМ
    ВИ ЕТ НАМ
    ..........................................И без това има много пумияри по кварталите - ураааааааааааааааааааааааааа
    ВИ ЕТ НАМ
    Ураааааааааааааааааааааааа
  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор
    След Виетнам нека Боко пробва и в Бряг на слоновата кост !!!Ще си сътрудничим и ще процъфтим!!!!Тринидад и тобаго също не е за изпускане!А в Сомалия спокойно можем да изнасяме всичко защото там не са претенциозни