Last news in Fakti

28 Ноември, 2015 09:29 2 207 11

Северен поток-2 е заплаха за ЕС

  • северен поток-2-
  • заплаха-
  • ес

Това бе заявено от министъра на икономиката на Словакия

Строителството на газопровода „Северен поток  - 2“ е заплаха за Словакия и Европейския съюз като цяло. Това бе заявено от словашкия министър на икономиката Вазил Гудак, цитиран от ТАСС.

Според него този проект не предвижда транспортирането на газ през Украйна и Словакия  към Запада, което е в противоречие с интересите на ЕС. Гудак смята, че разширяването на газопровода през Балтийско море  ще увеличи крайната цена на газа за европейските потребители.

„Не е нужно съществуващите транзитни  маршрути да бъдат изменяни към нови посоки“, заяви Гудак.

Министърът припомни, че Словакия получава ежегоден бюджет от 400 млн. евро за транзита на руски газ към Западна Европа. Според него Братислава вече е информирала Берлин за своята гледна точка относно проекта.

През миналата седмица от Украйна напомниха на Брюксел, че настояват ЕС да не допуска реализацията на „Северен поток -  2“, което ще лиши страната от плащания на стойност $ 2 млрд. за транзит на газ. Споразумението по проекта бе подписано през септември по време на Източния икономически форум във Владивосток. Трасето трябва да се изгради по дъното на Балтийско море то Русия до Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Икономов

    1 0 Отговор
    Аууу! Ама, моля ви! Недейте пуска такива статии в мрежата!:) Ептем че се разпаднем!:) Интересно! От спирането на Южен поток, какво изгуби България?! Е, не само тя ! Австрия беше за ! Ама не успя! Още по-интересно колко ще спечели Западна Европа от Северен Поток-2?! Дали повече от Северен поток-1, или по-малко?!:) Ама, такава информация няма как да публикувате! Тя е конфиндeциална и е търговска тайна!:)
  • 2 mitko prostashki

    1 0 Отговор
    Всяка страна си гледа интереса, особено ГЕРМАНИЯ. Словения и Украйна какви са пред интереса на Германия, какво я засягат техните проблеми тя си има нейни и кои са те да я притискат така???? За това всяка жаба да си гледа гьола!!!!И сега ще видим ЕС как ще реагира( старите членки на ЕС въпреки, че знам как ще си мълчат)!!!!
  • 3 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    както казах и преди,няма да има северен поток 2 както и турски такъв,просто щото няма нужда от тях.европа има достатъчен капацитет на тръбите си за руския газ,а и целта е той да се намали като консумация.при опит северните държави да натиснат ще срещнат острия отпор на централноевропейските такива ,а и геополитическата и икономическата логики!
  • 4 Махмуд

    1 0 Отговор
    Хм, населението расте, потреблението също, а намаляме газа?... Бежанците сега като изкупят панелките в източна и северна Германия няма ли да видят зор с въглищата за отопление? Па арабите хич да не е си търсят топлото

    Коментиран от #6

  • 5 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Непрекъснато се стремят да ни внушат, че който и да е било поток е вреден за Европа. И защо, щом пак купуваме руски газ? Проблемът е, че някой ще си загуби таксите. Какво ни пука за украинските такси, когато заради идиоти пропускаме своите и се притесняваме от руско-украинските скандали. Нали не очакваме американски шистов газ в шишета?
    Черноморските находища са надежда за откъсване от съществуващата зависимост, но в тях още няма нищо сигурно.
  • 6 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Махмуд":

    газа няма да намалява просто няма да е руски.тва е европейската идея след като путин се опитва да използва доставките на газ като оръжие за налагане на геополитиката си над европа.ние нямаме интерес за това ,а и няма как да се изолира централна и източна европа за сметка на северна,тва няма да го позволи ни полша ,ни чехия, ни словакия, ни ние с гърците!

    Коментиран от #7

  • 7 ТТТТТ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Е откъде ще газта,като няма да е руски бе"професоре"......еййй ма си наивник бе

    Коментиран от #9

  • 8 Христофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Германия като им спре или им ограничи евро-субсидиите ,подобно на нас ,ще спрат да са недоволни, тези държави,къде се е видяло "мишките да нареждат на котката" Германия после ще спусне тръби надолу и настрани към тях,ще държи крановете,ще разпределя руската газ за Европа ,ще си опъва таксите и надценките ,и " Силата ще бъде в нея.

    Коментиран от #10

  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТТТТТ":

    има газ в централна азия с находища не по-далечни от руските .има газ в северна африка с близки транспортни разходи,до тези от русия.има нови технологии за шистов газ,има нови находища в северно море,черно море ...на първо време ако направим връзка с турци и гърци може ние локално да си договаряме газ от египет или aзербайджан,което да се прави от множество фирми и да се търси по-ниска цена!
  • 10 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Христофор Карамфилов":

    германия има глас при разпределяне на субсидиите точно толкова колкото и са евродепутатите ,а те са пропорционални на населението и ,сметни обаче кво население живеев централна европа и помисли дали немското го превъзхожда :)!

    Коментиран от #11

  • 11 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Деси ти защо си с два едни и същи никнейма, но регистрирани на различни места? От "Козяк" ли ти казаха така да направиш?