Last news in Fakti

30 Ноември, 2015 15:27 4 848 3

Служителите на НОИ с увеличени заплати от догодина

  • служители-
  • нои-
  • заплати-
  • догодина
Служителите на НОИ с увеличени заплати от догодина - 1
Снимка: БТА

Не гласувах „за” направените предложения в Закона за ДОО за увеличение на заплатите на работещите в НОИ с 2 милиона лева, защото като депутат от РБ не считам, че увеличение на заплатите е реформа. Не се прие увеличението на обезщетенията за безработица, но се увеличават заплати на чиновници. С това не може да се изчерпва реформата на социалната и пенсионната системи. Това коментира след заседанието на бюджетната комисия в парламента Димитър Танев, заместник-председател от РБ на бюджетната комисия и заместник-председател на „Движение България на гражданите” от РБ.

Комисията прие на второ четене Закона за бюджета на ДОО за 2016 година. Заплатите на служителите в Националния осигурителен институт ще бъдат увеличени от догодина, решиха депутатите от бюджетната комисия. Това ще стане като 2 млн. лева от събраните осигуровки ще бъдат пренасочени към заплатите на служителите в НОИ, обясни председателят на комисията Менда Стоянова. Тя допълни, че това е била една от най-коректните организации, която си е направила съкращението в рамките на 10-те процента по бюджета. Според нея два милиона лева смятам, че не са проблем в приходите от осигурителни вноски.

Депутатите от БСП и Атака демонстративно напуснаха заседанието.

Димитър Танев изрази разочарование, че не се прие на второ четене от комисията много добре аргументираното предложение на РБ да се увеличат обезщетенията за безработица за хората, получаващи минималните суми. Това са около 30 хиляди души - хора, които  са работили на непълен работен ден, напуснали са работа по собствено желание или в рамките на 2 години за втори път ползват обезщетение за безработица. Те от Бюрата по труда получават минимални обезщетения, които предложихме да се увеличат. И се получава така, че вместо да се реши проблем на 30 хиляди души, се реши проблем на 3 хиляди служители и то касаещ единствено заплати, подчерта Димитър Танев, като добави, че в зала няма да подкрепи закона в този му вид.

Той добави, че именно предложението на ДПС за увеличение на заплатите в НОИ е единственото предложение, което е събрало подкрепа в комисията за второ четене, докато аргументираните предложения на РБ са отхвърлени.

След комисията Димитър Танев подчерта, че се надява най-после да стартира и пенсионната реформа в частта прекратяване на злоупотребите с инвалидни пенсии, като обясни, че до 30 април трябва да се проведе обществено обсъждане по темата, а до 30 юни министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика следва да предложат законодателни промени, които да спрат източването на социалната система през инвалидните пенсии. За последните няколко години броят им достигна 40 % от общия брой пенсии у нас, а сумата за тях се увеличи над 6,5 пъти, припомни данните Димитър Танев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    0 0 Отговор
    За всичко и за всички направления се коментира а за теи от силовите министерства тихом мълком ги подминават.
  • 2 неутрален

    0 0 Отговор
    говорите, че 12 милиарда отиват в социалната свера, ами да ще увеличите заплатите в НОИ, ще увеличите отново Ваще заплати и на други администраторчета, а от слепите с едно око искате да извадите и друготот.е. да отнеметеу телковите пенсии, много болни имало, ДА ИМА, защото хората са с 150.250 лв и са гладни и болни и точно от тези хора искате да вземете инвалидните пенсии, но както Вашия безумен лидеур гледа в небето и се кръсти иказна, че неговия началник е горе, точно негтовия началник ще Ви САНКЦИОНИРА, дано да е ПО-СКОРО.
  • 3 точно

    0 0 Отговор
    колко получават като заплати в НОИ различните длъжности и отделно колко са им премиите на тримесечие?