Last news in Fakti

1 Декември, 2015 15:33 2 325 3

Либерализацията на пазара на ток първоначално ще вдигне цената

  • либерализацията-
  • пазара-
  • ток-
  • първоначално-
  • вдигне-
  • цената

По-късно се очаква цената да падне под сегашните стойности

Либерализацията на пазара на ток първоначално ще вдигне цената - 1

Функционирането на напълно либерализиран пазар на електроенергия в страната е предпоставка за оптимизиране разходите на потребителите, както и за по-добро качество и разнообразие на предлаганите услуги. Това е едно от основните предимства на свободния пазар, разгледано по време на информационната кампания на Министерството на енергетиката, посветена на предстоящата промяна след 1 януари 2016 г. Заключителната среща от тази кампания се проведе в София с участието на заместник-министрите на енергетиката Николай Николов и Жечо Станков, комисарят от Комисията за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова и експерти от Българския енергиен холдинг, Електроенергийния системен оператор, Българската независима енергийна борса и ЧЕЗ.

По време на срещите в 28-те областни центрове в страната те представиха основните етапи от процеса по преминаване към пълна либерализация на пазара и предстоящите стъпки за реализацията му.

Сред най-често задаваните въпроси от страна на потребителите бяха какво означава свободният пазар на електроенергия, кога може да бъде сменен доставчикът на електроенергия, колко струва това, задължително ли е, има ли риск при смяна на доставчик потребителят да остане без електрозахранване, как оперира енергийната борса и други.

Предстоящата пълна либерализация на пазара на електроенергия в страната ще промени условията на снабдяване за битовите абонати, общинските администрации, училищата, читалищата и малките фирми, които все още са на регулирания пазар. Процесът трябва да протече плавно, за да не създава излишни рискове за потребителите – такава е и препоръката на Световната банка, с която Българският енергиен холдинг има сключен консултантски договор за избор на най-подходящия модел за либерализация.

Свободният пазар на електроенергия ще осигури възможност на клиентите сами да избират своя доставчик на електроенергия. Това допринася за създаването на конкурентна среда за участниците на пазара, което ще гарантира по-добро качество на предлаганите услуги, стана ясно по време на информационните срещи. Според участниците в тях най-сериозното предимство на либерализирания пазар на електроенергия е определянето на цените изцяло на база търсенето и предлагането. Ще поскъпне ли токът след пълното освобождаване на пазара? – без съмнение това е сред най-важните въпроси, които си задават потребителите. Практиката от останалите европейски страни показва, че, след известно повишаване на цените в първите месеци на свободен пазар, те се връщат трайно на равнища под регулираните. Важна е също възможността за избор, която осигурява либерализираният пазар – клиентът ще може сам да избира своя доставчик и, ако не е доволен от него – да го смени. Това става без заплащане на такси за смяната и е възможно неограничен брой пъти.

В условията на свободен пазар ще останат регулирани цените за достъп до мрежата и цените за пренос, които са различни от цената на самата стока „електроенергия“.  

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пак ще крадат

    0 0 Отговор
    Айде на бас, че НЯМА да я свали, и второначално пак ще РАСТЕ!
    Що така?
    Ами, защото всички тези "фирми" са фирми на мафиотите, които управляват Бълхария, ще си направят КАРТЕЛ, както при горивата, ще стане същата история.
    АЕЦ-а е един, а другите бандити в картел, а цената ще РАСТЕ и мафията ще ни убеждава, че така е по демократично.

    Коментиран от #2

  • 2 батсашо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "пак ще крадат":

    Напълно си прав ,това е самата истина...
  • 3 haho

    0 0 Отговор
    Спокойно, първоначално ще се вдигне цената, после ще се вдигне още. Все пак у нас всичко е картел и конкуренция няма! Хляб, кисело мляко, горива, колбаси - всичко се продава с 1-2 стотинки разлика на различни обекти. Това само по себе си е поназателно. Всичките тези комисии които следят да има свободен пазар у нас са пълни с парашутисти. Сложени са там защото не могат да вършат нищо.