Last news in Fakti

2 Декември, 2015 19:30 2 237 2

Турция ще купува втечнен природен газ от Катар

  • турция-
  • катар-
  • втечнен природен газ-
  • lng-
  • газ

Решението бе взето заради обтегнатите отношения между Турция и Русия

Турция ще купува втечнен природен газ (LNG) от Катар, съобщава вестник Сабах.

Турската държавна енергийна компания Боташ вчера е подписала предварителен договор с националната петролна компания на Катар за дългосрочен период от време.

Споразумението, подписано по време по време на посещението на президента Реджеп Ердоган в страната, предвижда изграждането на инфраструктурата за катарския внос и терминал в Турция.

Детайли като цена и количество, ще бъдат определени в отделна сделка, пише турският ежедневник.

Течният природен газ е природен газ, който е бил превърнат в течна форма за целите на съхраняване или превоз и се използва широко за задгранични превози. Той заема 1/600 от пространството, което ще е необходимо за същото количество природен газ, но в газообразната му форма.

Катар, който е разположен на полуостров и граничи само със Саудитска Арабия, е най-големият износител на LNG в света. Малката държава изнася около 33% от общите доставки на LNG в света. Страната притежава 14 процента от доказаните запаси на природен газ в света.

Решението бе взето заради обтегнатите отношения между Турция и Русия след като турски F-16 свали руски бомбардировач SU-24 защото нарушил въздушното пространство на Турция на 24 ноември. Русия обяви няколко икономически санкции, но енергийно-зависимата икономика не рискува да спре доставките на природен газ за Турция.

Миналата година Турция плати 6,5 милиарда долара за закупуването на 27,4 милиарда кубически метра природен газ от руската държавна газова компания Газпром, което прави Турция най-големият вносител на руски природен газ.

Руски официални лица отказаха да се срещнат с турските управници след инцидента и предпочетоха да наложат санкции. Тора действие само подкани Турция да потърси енергийни алтернативи, за да гарантира, че ще изпълни енергийните си нужди. 

Турция е получила 56% от природния си газ от Русия през 2013 г., докато вносът на LNG от Алжир е представлявал 13% от доставките. Освен използван за отопление, електроцентрали на природен газ генерират приблизително 33% от електроенергията на страната. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ааааа

    0 0 Отговор
    На Доган му се е дояло свинско .
  • 2 стенли

    0 0 Отговор
    "Катар да ги хване"