Стрес-тест доказа надеждността на АЕЦ „Белене“

4 Октомври, 2011 17:10
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 579
Стрес-тест доказа надеждността на АЕЦ „Белене“
Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ

 

АЕЦ „Белене“ успешно е минала спешно стрест-тестове за своята надеждност, съобщава РИА „Новости“.

Агенцията се позова на доклад, изготвен от експерти на „Атомстройекспорт“ и международната компания Worley Parson.

Основа за подготовката на отчета са послужили Техническият проект, Промеждутъчният отчет за обосноваване на безопасността /ПООБ/ и Вероятният анализ на безопасността /ВАБ/ на АЕЦ "Белене" в частта за устойчивост на станцията на природни явления и катаклизми.

Резултатите са предоставени на Бългрската агенция за ядрено регулиране. Мисия на Международната агенция за атомна енергия ще бъде в София на 12 декември, за да се запознае с резултатите от проучването.

В своя доклад международните експерти са анализирали влиянието на земетресения, наводнения, екстремни климатични условия, разгледани са мерки за подобряване на управлението при тежки аварии като прекъсване електрозахранването или тежки производствени аварии.

Стрес-тестът показа надеждността на взетите проектни решения, които отговарят на най-високата степен на сигурност. Те могат да гарантират автоматическа система за сигурност за работа на централа.

На основание проведения многостранен анализ и направените от международни експерти оценки, проектът „Белене” осигурява най-високото ниво на безопасност, отговарящо на всички международни норми и стандарти, и се отнася за новото поколение ядрени централи III+.

 Въвеждане на коментар към статията
За да коментирате статиите трябва да влезете чрез:
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Бисерите на известните
Бойко Борисов:
Премиерът Бойко Борисов коментира обвиненията на президента на ПЕС Сергей Станишев, че правителството на ГЕРБ е изгонило RWE от АЕЦ "Белене"
Деляне, свържи се с централата на RWE и поискай писмено да ти отговорят дали ГЕРБ или нашето правителство е изгонило RWE и дали RWE са били съгласни с тия заеми от половин милиард"

Още бисери