Last news in Fakti

26 Декември, 2015 12:10 1 500 3

Българските банки са в много по-добро състояние след кризата с КТБ

  • банки-
  • български банки-
  • ктб-
  • стив ханке

Американският икономист проф. Стив Ханке говори за банковата система у нас

Българските банки са в много по-добро състояние от времето преди кризата с Корпоративна търговска банка /КТБ/, заяви в интервю за БНР американският икономист проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас.

Ханке обърна внимание на стегнатото кредитиране в България и прогнозира последваща консолидация на банките.

„Сега обаче вече в България има по-сериозен надзор над банките, но заради това те станаха още по-внимателни с отпускането на кредити и с обезпечаването им. Ако погледнете кредитирането в България след кризата с КТБ, то се свива, то не нараства. Сега да се вземе кредит в България е много трудно и всичко това е заради КТБ. Това е лошата новина. Добрата новина обаче е, че банковата система става по-силна. Аз направих някои изчисления за състоянието на системата и ми прави впечатление, че банките в момента са в по-добро здравословно състояние“, каза икономистът.

Кризата в Гърция е много по-тежка, отколкото повечето хора очакват, коментира още проф. Стив Ханке. По думите му, за България може да има и позитивен ефект.

„Мисля, че ефектът от кризата в Гърция върху България е смесен. От една страна, много инвеститори обмислят варианта да се преместят в България, защото ситуацията там е много по-добра от тази в Гърция. България е по-сигурно и следователно по-атрактивно място за правене на бизнес в момента. По-точно казано, от инвеститорска гледна точка, ако бизнесът трябва да се запази на Балканите, вероятно предприемачите ще си кажат: "Нещата в Гърция са толкова зле, че е по-добре да отидем в България". Това е позитивният ефект. И да не забравяме, че за българите стана много по-евтино да почиват в Гърция“, заяви той.

Той не пропусна да спомене и ефекта от  бежанската криза. Тя представлява огромен негативен фактор за икономиката на всички балкански страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jacques Yves Moineau

    1 0 Отговор
    Айде бе! Сега ще излезе, че най-големия грабеж на века (фалирането на КТБ) е бил за добро, и трябва да благодарим на свинята Пеевски и шайката крадци около него (и не само около него).
  • 2 бай Иван

    0 0 Отговор
  • 3 Шефьор

    0 0 Отговор
    Банките са много добре след кризата в КТБ, ама населението е зле! Няма кинти!