Last news in Fakti

2 Февруари, 2016 18:52 1 105 3

Бразилия е наш приоритетен търговско-икономически партньор

  • плевнелиев-
  • приоритетен-
  • партньор-
  • бразилия

България ще работи за ускоряване на работата по споразумението ЕС - Меркосур

Бразилия е приоритетен търговско-икономически партньор на България в Латинска Америка, амбициозни сме и искаме да постигнем повече. Имаме политическа заявка за задълбочаване на партньорството. Сега остава най-важното - много труд по пътя на всяко партньорство и в подкрепа на всяка идея, която ще ни сближи и ще подпомогне растежа ни. С тези думи се обърна държавният глава Росен Плевнелиев към представителите на бизнес средите от България и Бразилия, в рамките на съвместен българско-бразилски бизнес форум. В срещата в Националната конфедерация на индустрията на Бразилия участваха 20 български и над 20 бразилски компании и представители на всички бизнес федерации, членуващи в Конфедерацията.

„Идваме с много ясно послание - България е приятелска, мирна и демократична страна. Българите са добре образовани и знаят, че нищо не се постига даром, а трябва да се изработи“, заяви президентът Плевнелиев, който очерта предимствата на България като платформа за правене на бизнес и като вход за бразилските компании към европейския пазар. „Българските компании са компетентни и способни, банковият сектор е ликвиден и способен да финансира бизнеса. Всеки проект между България и Бразилия ни е важен. Всяка идея е със стратегически потенциал и ние ще я подкрепим, защото виждаме този потенциал. Няма как едно разбирателство да не намери реализация, но не можем без предприемачите - те поемат инициативата и рисковете. Трябва да подкрепим предприемачите“, подчерта държавният глава пред представителите на бизнеса от двете страни.

Президентът посочи, че днес България е остров на стабилност в един динамично развиващ се регион на 12 държави със 150 милиона потребители. Редица показатели на българската икономика бележат ръст през последните години, включително на БВП, на инвестициите и на износа, припомни президентът. България също така има едни от най-ниските данъчни и съпътстващи разходи за правене на бизнес в Европа. „Редица световни компании се позиционират в България, защото у нас има индустриална култура, добре подготвени специалисти и предприемачи, които вярват в отговорния бизнес. Стратегически важно за нас е да издигнем на по-високо равнище отношенията на бизнеса от двете страни. България е врата за търговията и производството, която е най-прекият път към пазара на ЕС“, заяви българският президент.

Държавният глава обяви, че България ще работи за това да се ускори финализирането на споразумението ЕС - Меркосур, което ще сближи икономиките на двете страни.

През есента на 2016 г. ще заседава за първи път и Смесената икономическа комисия на България и Бразилия, обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който също взе участие в бизнес форума.

Бразилия е основен търговски партньор на България в Латинска Америка и търси диверсификация на търговско-икономическите си партньорства, заяви председателят на Националната камара на индустрията на Бразилия Робсон Брага де Андраде. По думите му, съществуват възможности за разширяване на влиянието на България на бразилския пазар в области като инфраструктура, енергетика и урбанизъм. Бразилия е на 14-та позиция по употреба на български стоки в света, предимно фино оборудване и машини.

„Трябва да се използват възможностите за интензифициране на стокообмена и за по-голямо интегриране на производствените вериги“, коментира Робсон Брага де Андраде. „Необходима е по-ясна траектория на отношенията и бизнесите от двете страни заявиха воля да работят съвместно в тази посока“, коментира още председателят на бразилската конфедерация на индустрията.

В рамките на официалното си посещение в Бразилия държавният глава ще участва в среща на бизнеса от двете страни в икономическия, търговски и финансов център на страната Сао Пауло. Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне и с българската общност в мегаполиса, която е най-голямата в Бразилия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сноу

    0 0 Отговор
    Боже ,тоя пак го изтърваха ...Бат Гойко що не вземе да го прати да жали баб Смъркъл че нещо яко и пада авторитета и германците се чудят как да я изритат...Наш Плю все ще намери начин да я утеши...

    Коментиран от #2

  • 2 FR V

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "сноу":

    Ей кой ти е дал правото да плюеш срещу президента?!!!
    И на мен ми се иска да е супермен, ама с това разполагаме.
    Да не би да е по-добре да се изтъпанчи правешкия цървул и да не може 2 изречения да каже?!
    Или оня,мазния с "тройния шлем"?!
  • 3 Прагматик

    0 0 Отговор
    Положителните новини в икономиката са нещо много важно за държавата! А нови възможности за българския бизнес са именно това. Браво на министъра!