Last news in Fakti

8 Февруари, 2016 12:18 901 1

НСИ отчете оживление в промишлеността

  • нси-
  • промишленост-
  • оживление
НСИ отчете оживление в промишлеността - 1

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през декември с 0,5% в сравнение с ноември, когато беше отчетен растеж с 0,8 процентни пункта. По този начин производството в нашата страна през последните два месеца на 2015-а година успя да навакса рязкото понижение в промишления сектор от началото на есента.

Това показва проучване на Националния статистически институт (НСИ). Оттам отчитат добро повишение на промишленото производство и слабо подобрение при търговията на дребно в България през последния месец на миналата година.

Спрямо година по-рано, календарно изгладеният индекс на промишленото производство отбелязва ръст с 1,6% след повишение с 1,7% през предходния месец, като това представлява подобрение на производството в България за шестнадесети пореден месец, след като за последно промишленото производство регистрира понижение на годишна база през юли и август 2014-а година.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през последния месец на 2015-а година. Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се повиши слабо с 0,2% на месечна база след понижение с 0,1% през ноември, докато на годишна база оборотът в търговията на дребно нараства с 2,7% след растеж с 2,0% през предишния месец.

Външнотърговското салдо на България с Европейския съюз за периода януари - ноември остава отрицателно, но се сви до 3,467 млрд. лева спрямо отрицателно търговско салдо за 3,8236 млрд. лева през същия период на предходната година.

През периода януари - ноември 2015 година износът на България за Европейския съюз (ЕС) се увеличава с 8,3% спрямо същия период на предходната година, достигайки размер от 26,9 млрд. лева, докато вносът от ЕС нараства с 5,9% до 30,4 млрд. лева. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според данните на НСИ основни търговски партньори на България през първите единадесет месеца на изминалата година са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, като те формират 69,3% от българския износ за държавите – членки на ЕС. В същото време най-голям внос на стоки е регистриран от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Днешната серия позитивни данни са сигнал за известно подобрение на икономическото оживление в България през последното тримесечие на годината след изненадващо силното ускоряване на икономическия растеж през периода юли - септември с 0,7% на тримесечна и с цели 2,9% на годишна база. Експресните оценки на НСИ за растежа на БВП на нашата страна през четвъртото тримесечие на 2015-а година ще бъдат оповестени този петък.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    А, бе шмугали, за какъв прираст на икономиката говорите? СКлоуни. Подобрил ли се е живоа на българина. Този мизльо социалния министър в Германия му казаха, че от 5000 просяци втам, хиляда са българи. Защо са отишли да просят - отНЕМОТИЯ, а той ще отчита, че сме на първо място в ЕП по увеличение на заплатите, а казва ли, че има пенсии от 85, 90, 130 150 лв, т.е. беднотията е БЕЗКРАЙНА и шмугалите мятат измислени цифри. ДА СЕ МАХА ТОВА ГНУСНО ПРАВИТЕЛСНВО!!!!