Last news in Fakti

9 Февруари, 2016 21:42 2 642 0

Източват общински бюджети чрез фирми за сметосъбиране

  • смолян-
  • смет-
  • бюджет
Източват общински бюджети чрез фирми за сметосъбиране - 1
Снимка: М. Богданова ©

Бюджетът за сметосъбиране в община Смолян надхвърля с 500 000 лв. този от миналата година и с близо 2 млн.лв. от началото на подписване на договора с фирмата-изпълнител „Титан Клинър” ООД. Това заявиха общинските съветници от Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС)  Кирил Асенов, инж. Кирил Хаджихристев и инж. Валентин Цолов.

Те намират аналогия с нашумелия случай във Велинград, където сметките на общината са запорирани заради дълг към сметосъбираща  фирма. Подобна порочна практика има и в други общини в страната, където чрез неизгодни договори за сметосъбиране се източват бюджетите на общините. „Не бихме искали община Смолян да я постигне същата съдба като Велинград. Договорът е икономически неизгоден към днешна дата за гражданите на Смолян и ще настояваме за неговото преразглеждане”, каза Хаджихристев.

 „Смятаме, че има поне 2 млн. лв. повече в таксата за битови отпадъци, в разходите за сметосъбиране и сметоизвозване и депониране, което за нас е огромен проблем, защото така се деформира целият бюджет на общината”, подчерта лидерът на КРОС Кирил Асенов.

В приетия за 2016 г. бюджет са нараснали разходите само за сметосъбиране, докато за други дейности бюджетът е същият.

За 2016 г. в бюджета на общината  за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци са предвидени 3 600 000 лв. В същото време в общинския бюджет за хора в крайно тежко социално положение не са предвидени средства, за спорт са отделени 115 000 лв., за издръжка на Планетариума – 120 000 лв., за култура 17 000 лв., за програмата „Инвитро” – едва 5000 лв.  Увеличението на таксата за сметопочистване  с близо 2 млн.лв няма икономически основания, смятат от КРОС, тъй като за 6 години условията са променени - населението на Смолян е намаляло с 4 000 души, цената на горивата е спаднала, общината не е развиваща се.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА