Last news in Fakti

10 Февруари, 2016 17:10 1 794 3

Дундуркаме децата си до дълбоки старини

  • деца-
  • родители-
  • пари

Повече от половината българи разчитат на финансова подкрепа от родителите си, всеки осми дори живее с тях

Дундуркаме децата си до дълбоки старини - 1

Петдесет и три процента от порасналите деца в България (над 18 години) разчитат на финансовата подкрепа на родителите си, показва международно проучване.

Друга една пета получават пари от баба и дядо. Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до 22-рата си годишнина, но всеки осми възрастен българин живее с родителите си (13%).

Заедно с порасналите си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените. Повече от половината от ползващите услугите на „модела мама” са мъже (58%), като по-голямата част от порасналите деца, които живеят с родителите си, работят, показва проучването на Профи кредит.

Докато в България пълен хладилник и обслужване от мама се нрави на 12% от хората, в Полша те са почти една пета (19%), в Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия всеки седми пораснал потомък (14%).

Повече от половината българи са сигурни, че родителите ще се погрижат за тях. Друга една пета могат да разчита на баба и дядо. В Словакия с родителите си живеят 42% от децата над 18 години, а в Полша – 31%. Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-тата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа.

Цял живот на финансовата подкрепа на родителите си разчита всеки десети поляк, 8% от чехите и 4% от словаците. В България доживотната рента от родителите не е на мода. Точно обратното – 28% от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от всички наблюдавани страни.

В Чехия редовно дават пари на майка си или баща си едва 12% от хората, в Словакия изпращат част от заплатата си на родителите 16% от хората, а в Полша – 23%, като сумата, с която ги подпомагат е най-високата от четирите страни (174 евро). Според проучването на дружествата средната сума, с която порасналите деца подкрепят родителите си в България е 152 лв. (78 евро). Най-често за родителите си се грижат хората с по-високи доходи, или необвързаните.

Проучването е количествено и е проведено в 4 държави – Чехия, Полша, Словакия и България, сред 4000 души възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г. посредством онлайн допитване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 2 Отговор
    Това за съжителството, е наследство от османското робство. Тогава е трябвало да се живее сплотено.
  • 2 144

    0 0 Отговор
    Ами сега какво ,да не би да не сме под робство?
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Съжителството не е лошо нещо, при нас по-скоро се налага поради недоимъка от двете страни: младите докато не си намерят работа, или старите като станат безработни, трудноподвижни или инвалиди. Проблем става когато младежите приемат за даденост живота при мама и тати: чистене, пране, гладене, храна, плащане на сметки и поддръжка на жилището. Ако един родител не започне да изисква от своето дете да поема отговорност като заплаща или се грижи/поддържа домакинството, това става голям проблем. Детето не смята за нужно да има друга цел от тази да живее на гърба на родителите и дори да му се откриват възможности, то не ги приема, понеже няма стремеж за нещо различно. Редовната реплика на родителите е, че не могат да изгонят детето си, е да, но ако не го стимулират да се ориентира към самостоятелност детето никога няма да направи собствено здраво семейство и да има устрем за нормален, самостоятелен живот.