Last news in Fakti

11 Февруари, 2016 13:16 2 540 4

Самолетното гориво е по-скъпо в Русия от Европа

  • самолети-
  • гориво-
  • цени
Самолетното гориво е по-скъпо в Русия от Европа - 1

Защо самолетното гориво е по-скъпо в Русия от Европа? Този въпрос проверява от дни руската Федерална антимонополна служба (ФАС).

Службата е разпратила дори специални писма до производителите на горивото с въпроси за формиране на цените на горивото за самолети.

Отговорите се очакват до две седмици, а до месец след това антимонополната служба  трябва да направи анализ на събраната информация и да излезе с решение.

Президентът на профсъюза на летците Мирослав Бойчук се чуди пред в. „Ведомости“ на какво основание цените на керосина са поскъпнали средно в Русия с 5% до 35 000 рубли за тон, а в Москва – с 10% до 37 000 рубли за тон. От ФАС пресмятат, че 600 рубли се дължи на увеличения акциз, а други 300 рубли идват от данъците.

В същото време керосинът се търгува на борсата в Санкт Петербург за 28 700 рубли за тон.
На летищата в Русия се движи средно  около 33 000 рубли, а в Омск, Томск и Ростов на Дон то достига до 48 000 рубли за тон.

Близо 25% от разходите на авиокомпаниите са за керосин. Това заяви заместник - генералния директор на авиокомпания S7 Дмитрий Куделкин. Той отбелязва, че през есента на 2015 г. самолетното гориво в Ротердам е било по-евтино от Москва, а става дума за руско експортно гориво.

Представители на „Газпромнефт-аеро“ и „Роснефт-аеро“ не са отговорили на въпросите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 олер

    0 0 Отговор
    Това като нашите шоколади Своге - по магазините в Холандия, Франция, Германия, Полша и т.н. се продават по 25-40 цента, а в Бг по 1.20лв.
  • 2 тошибиян

    0 0 Отговор
    компенсират ниската цена на петрола
  • 3 честно

    0 2 Отговор
    Да но Комуналните Услуги им са със светлинно ниски цени а тука ни съдират и г.з...те????!!!;""
  • 4 стратокастър

    0 0 Отговор
    Нищо чудно да се разнищи случая с горивата и в Болгарская губерния !