12 Февруари, 2016 11:48 2 281 7

Водещ германски производител на авточасти проявява интерес за инвестиции у нас

  • водещ-
  • германски-
  • производител-
  • авточасти-
  • интерес-
  • инвестиции
Водещ германски производител на авточасти проявява интерес за инвестиции у нас - 1

Възможностите за инвестиции в България бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката Божидар Лукарски и представители на немската компания Böсо Böddecker & Co. GmbH & Co. KG вчера в гр.Бон, Германия. Срещата с представителите на фирмата е част от посещението на министър Лукарски във Федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Böсо Böddecker е водеща фирма в производството на системи за заключване на леки автомобили. Компанията работи за едни от най-големите имена в автомобилния бранш. Министър Лукарски посети предприятието им и се запозна на място с производството.

По време на срещата представителите на Управителният съвет на компанията заявиха, че проучват инвестиционния климат в България, тъй като искат да разширят дейността си в рамките на Източна Европа и страната ни е една от привлекателните бизнес дестинации за тях. Министър Лукарски заяви, че производството на компоненти за автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в България  и е сред основните двигатели за икономическия растеж на страната ни. По думите му възможностите за разширяване на бранша са огромни, а България е много добра бизнес дестинация,  като предлага най-ниските данъчни ставки в ЕС и преференции за инвеститорите, като например 0% облагане при реинвестиране на печалба в региони с повече от 25% безработица. В тази връзка той подчерта, че беработицата в България е паднала под 10% през миналата година, а ръстът БВП е достигнал 2,9%, което е много повече от първоначалните прогнози на Европейската комисия. „Всичко това се дължи на стриктната финансова дисциплина и политическата стабилност у нас на фона на случващото се в глобален план“, допълни той.

Икономическият министър отбеляза, че Министерството на икономиката предприема активни мерки за насърчаване на инвестициите чрез изготвяне на концепция за Национална стратегия за популяризиране на България като инвестиционна дестинация за периода 2015-2020 г. Предвиждат се също промени в законодателството за насърчаване на инвестициите и допълнителни облекчения. Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев от своя страна запозна потенциалните инвеститори с насърчителните мерки и напомни, че чуждите фирми също биха могли да се възползват от възможностите на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. „Преобладаващата част от сертифицираните от Българска агенция за инвестиции инвестиционни проекти е в автомобилния сектор”, допълни той. В тази връзка министър Лукарки сподели, че съвсем наскоро Cushman&Wakefield в класацията „Манюфекчъринг Индекс 2015” е класирала страната ни на трето място в световен мащаб за най-добра дестинация за инвестиции в производството.

Представителите на компанията Böсо Böddecker поставиха въпроса за възможностите за дуално обучение и набирането на квалифицирана работна ръка в страната ни. Те получиха уверението на министъра, че по този въпрос се води активен диалог с Министерство на образованието и изрази надежда, че с новия образователен министър ще стигнат скоро до решение на въпроса. „Дуалното обучение е моя политическа цел“, сподели Божидар Лукарски.

На срещата присъстваха още Иван Тотев, кмет на град Пловдив и Стефан Стайков, изпълнителен директор на Национална Компания Индустриални Зони (НКИЗ), които презентираха възможностите за инвестиции в конкретните икономически зони.

По-рано през деня Лукарски даде интервю за Deutsche Welle, където говори за очакванията си от посещението в Германия и възможностите за намиране на потенциални инвеститори. Днес той и германския му колега Гарелт Дуин, министър на икономиката, енергетиката, промишлеността, средното съсловие и занаятчийството на Федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия ще направят презентация за възможностите за активизиране и задълбочаване на двустранните взаимоотношения между двете страни на Икономически форум „Северен Рейн Вестфалия – България“. Във форума ще вземат участие и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, Иван Тотев, кмет на град Пловдив и Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Очаква се да присъстват представители на над 70 германски компании.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 911

    2 0 Отговор
    Сега и на тези като им поискат 1 млн.евро подкуп и ще забравят за инвестиции........
  • 2 логика

    3 0 Отговор
    Ганьо не иска просперитет. Ганьо иска разруха. Въпреки че е 2016та Ганьо живее още в славното минало и не може да повярва, че има по добро от-това което беше едно време. Ганьо ще донесе вода от девет кладенеца ако трябва, за да се окаже прав, че никога няма да сме по-добре и трябва да се върнем откъдето избягахме.

    Коментиран от #6

  • 3 Бай Тсй

    0 2 Отговор
    Да, да или я я!!!
  • 4 Прагматик

    0 0 Отговор
    Страхотна новина от министерството на икономиката! Важна за българския бизнес!
  • 5 Сульо

    1 0 Отговор
    Като видят за какво става въпрос и ще им се дръпне яко фъшкията.
  • 6 Дикембе Мутомбо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "логика":

    Всички обобщавате с Ганьо, но имате себе си за нещо по-различно и възвишено от средата, в която сте израсли. И това ако не е "Ганьовщина"...

    Иначе нека има повече такива новини! Само с по-голямо търсене на работна ръка и избор за работа, може да има ръст в доходите. Иначе ще си останем на принципа "ХХХ лв или иди пробвай да си намериш другаде, ако можеш!".
  • 7 го77

    0 0 Отговор
    О инвестиции САЩ инвестира в Марица - 1,и 3,сега проблем. Инвестиции Енерго дружествата ,проблем. Инвестиции в злато добива ,проблем,инвестиции в добив на манганова руда ,проблем,инвестиции в зелена енергия проблем,и още много много такива.Такива ограбващи България инвестиции по-добре да няма.