12 Февруари, 2016 13:50 1 323 1

Подпомагат малкия и среден бизнес

  • подпомагат-
  • малкия-
  • среден-
  • бизнес

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) започва да подпомага бизнеса за участието на панаири и изложения в България. Това обяви в Стара Загора зам. - изпълнителният директор на институцията Никола Стоянов при откриването на конференция „Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г.“. Досега агенцията финансираше участието на компании само на панаири, изложения и търговски мисии в чужбина. Целта е малките и средните фирми да започнат да се представят първо на събитията у нас, където също идват чуждестранни компании. По този начин ще придобиват опит и готовност за излизане на външните пазари, каза Стоянов. Ситуацията до момента показва, че на някои панаири и изложения в чужбина са ходили компании, които нямат капацитет и готовност за износ.

Първите събития в България, на които агенцията ще подпомогне участието на малки и средни предприятия са „Стройко“, „Светът на мебелите“ и Webit. Държавата от тази година поема 80% от разходите за наем на изложбена площ и изграждането на щанд, като останалите 20% са самофинансиране от фирмите. Досега покриваше на 100% от разходите.

Областният управител на Стара Загора Георги Райнов заяви на конференцията, че малките и средните предприятия ще могат да се включат през тази година в много инфраструктурни проекти, за саниране и европейски програми в региона. Зам.-кметът на града Иванка Сотирова отбеляза, че общината е сред водещите в страната по бизнес и икономика, като се надява да привлече още чуждестранни инвеститори. Евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Ева Паунова във видеообращение към представителите на фирмите в Стара Загора, ги призова да бъдат активни, както по оперативните програми у нас, така и директно към възможностите за финансиране в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 барбалан

    0 0 Отговор
    ЕКСПЕРТИТЕ/ЧИНОВНИЦИТЕ в тази Агенция (ИАНМСП) да си седнат на задниците и да мислят в посока, не как безрезултатно да изхарчат едни пари, а как наистина да стимулират бизнеса и по-находчивите хора да инвестират, как да се ограничи вноса и да се даде предимство на родното производство, как да се принудят търговските вериги да не отказват българска стока като отвратително се гаврят с родните производители и в същото време да внасят боклуци от къде ли не и да ни ги представят като много качествени и с търговски марки, никому неизвестни...