Last news in Fakti

13 Февруари, 2016 17:24 4 802 0

Германският концерн “Тисен Круп” иска да разшири дейността си в България

  • тисен круп-
  • лукарски-
  • германия
Германският концерн “Тисен Круп” иска да разшири дейността си в България - 1

Възможностите за разширяване на дейността на германския концерн “Тисен круп” в България чрез използване на условията, които предлага държавното дружество “Национална компания Индустриални зони” ЕАД към Министерство на икономиката беше обсъдено на срещата на министъра на икономиката Божидар Лукарски с представители на Управителния съвет на компанията вчера.

Фирмата е с утвърдени позиции на българския пазар и е една от най-големите промишлени компании в света в областта на стоманодобива, автомобилния и корабостроителния сектор. На срещата стана ясно, че “Тисен круп” проявява засилен интерес в дългосрочен план към индустриалните зони във Видин и в Русе. 

„Източна Европа има двойно по-голям растеж в потреблението за 2015 г. в сравнение със Западна Европа. Ето защо за нас е важно да растем и да се развиваме в този регион, включително в България“, отбеляза на срещата изпълнителният директор на “Tисен круп” Мартин Щилгер. 
Представителите на концерна запознаха министър Лукарски с проектите си в България, сред които модернизацията на пристанище Лом, изграждане на рибарско пристанище в Сарафово и на логистичен център във Варна. Мартин Щилгер заяви, че “Тисен Круп” проявява интерес да се включи в рехабилитацията на язовирните стени у нас. 

Божидар Лукарски увери ръководството на фирмата, че ще подкрепи логистичното позициониране на концерна и покани членовете на управата в България, за да се запознаят на място с възможностите на индустриалните зони. 

Паралелно с посещението на Божидар Лукарски в германския концерн, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев се срещна с представители на фирма “ВИТЕ” в гр. Велберт. На срещата беше обсъдено бъдещото сътрудничество между двете страни и разширяването на дейността на фирмата в България. “ВИТЕ” развива успешно бизнес в България.

През 2012 г е сертифицирана като клас А инвеститор, като дава заявка, че ще осигури 232 работни места, но в края на изпълнителния период на инвестицията, тя надхвърля близо три пъти първоначалните си намерения и в момента е работодател на 614 души в България. Фирмата е инвестирала близо 10 млн. евро в разширяване на производството си, което е с 4 млн. евро повече от първоначално заявените пред БАИ вложения по Закона за насърчаване на инвестиции. 

През 2005 г. Thyssen Krupp стъпва и на българския пазар на метали, като се обединява с „Юпитер-Стомана“. Германо-българският концерн се нарича „ThyssenKrupp — Юпитер Стомана“ (ThyssenKrupp — Jupiter Stomana) и със своите складово — производствени бази в София, Пловдив, Русе и Бургас заема водеща позиция на пазара на метали в България.

През 2012 г. Thyssen Krupp влиза в джойнтвенчър с българския производител на асансьори „Лифтком“ АД. Това обединение позволява на „Лифтком“ АД да заеме позиции на пазарите на Thyssen Krupp в Югоизточна Европа, Близкия Изток и Африка. От своя страна Thyssen Krupp доби дял от сектора поддръжка на асансьори в България, където „Лифтком“ АД чрез дъщерната си компания „Лифтком Сервиз“ ЕООД държи най-голям пазарен дял в България. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА