13 Февруари, 2016 18:27 1 318 0

Матиас Болис Уилсон: За България Аржентина е отворена врата към пазар от 300 млн.

  • аржентина-
  • пазар-
  • стоки-
  • българия
Матиас Болис Уилсон: За България Аржентина е отворена врата към пазар от 300 млн. - 1

Аржентина е сред най-богатите икономики в Латинска Америка - с брутен вътрешен продукт от близо 580 млрд. долара за миналата година, световен лидер в износа на месо, кожи и зърнени храни, и водеща в производството на слънчоглед, лимони и соево олио. Въпреки това, страната се сблъсква и със сериозни икономически проблеми. За 2015 г. публичният й дълг е над 52% от БВП, а икономическият растеж - 0.4 на сто. Прогнозите за 2016-та са песимистични. Според анализатори, в първата си реч като президент пред Националния конгрес на Аржентина, Маурисио Макри /на снимката/ ще обяви намаляване на данък печалба и промяна на ДДС в битка срещу високата инфлацията. Макри ще търси и стабилизиране на курса на долара. Част от мерките за оздравяване на икономиката са свързани с увеличаване на аржентинския износ. Споразумението за свободна търговия между ЕС и страните от общия южноамерикански пазар МЕРКОСУР също ще повлияе положително.

Според статистиката, през последната година българският износ за Аржентина е малко над 65 милиона долара. Водещи са инсектицидите, следвани от продукти като: ензими, електрически акумулатори и артикули за фойерверки. Вносът на Аржентина у нас е 71 милиона долара - и се формира предимно от медни руди, фъстъци, вълна и цитрусови плодове. Аржентинският бизнес иска да научи повече за България, каза пред „Хоризонт“ Матиас Болис Уилсон, началник на икономическия отдел на Търговската камара на Аржентина. Компаниите, които членуват в нея, осигуряват 63% от БВП на Аржентина и създават най-много работни места в страната.

В момента търговските отношения между България и Аржентина са образно казано ... с размерите на малко момче, което, обаче, има потенциал да порасне в бъдеще. Виждам интересна възможност в областта на иновативните услуги например, посочи пред БНР Матиас Болис Уилсон.

По отношение на продуктите и Аржентина, и България трябва да анализират много внимателно сферите, в които биха могли да развиват двустранната си търговия. Има възможности за ръст. Виждам потенциал и в областта на селското стопанство. Аржентина може да предложи много възможности за инвестиции, стига българските фирми да имат интерес.

За да се стигне до реално сътрудничество, обаче, бизнесът трябва да свърши много работа, отбеляза експертът.

Знам малко за България. Информацията, с която разполагам, не е достатъчна. Необходими са повече детайли. Трябва да изследваме по-подробно възможностите, които предлага страната ви, за да можем да подобрим търговията. Но, това е работа, която трябва да свършим заедно, отбеляза Матиас Болис Уилсон.

Вярвам, че и страната ви има интерес да подобри износа си за Аржентина. Но, никой по-добре от вас не знае кои са най-печелившите и конкурентни сектори на аржентинския пазар. За България Аржентина е отворена врата към пазар от 300 милиона души, какъвто е пазарът на държавите от МЕРКОСУР. Трябва, обаче, да си дадем сметка, че е необходим внимателен анализ кои български продукти могат да имат успех на този пазар. Най-добре е български икономисти да направят анализ, защото никой не би могъл да го направи по-добре от вас. В крайна сметка става въпрос за български продукти, отбеляза Матиас Болис Уилсон.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА