23 Февруари, 2016 12:18 1 509 2

Плевнелиев: България вече се ползва с доверието на инвеститорите

  • бтпп-
  • кипър-
  • бизнес-
  • търговия

Българският износ нараства за една година с 90%, а кипърският износ за България – с 47 на сто

Плевнелиев: България вече се ползва с доверието на инвеститорите - 1
Снимка: Пресофис на държавния глава

Политическите ни разговори зададоха нов хоризонт за действие в области като търговията, туризма, енергетиката, земеделието и храните, а Кипър е център за много по-широка регионална активност. С тези думи се обърна президентът Росен Плевнелиев към близо 60 представители на бизнеса от България и Кипър в Българската търговско-промишлена палата в София. Държавният ни глава заедно с кипърския си колега Никос Анастасиадис откри съвместен Българско-кипърски бизнес форум.

Росен Плевнелиев открои позитивната динамика в двустранната търговия. През 2015 г. спрямо предходната година двете страни бележат над 80 на сто ръст на стокооборота. Българският износ нараства за една година с 90%, а кипърският износ за България – с 47 на сто.

Кипър е шестият най-крупен инвеститор в България с инвестиции от около 2,1 млрд. евро. „Сигурен съм, че ще оцените и ще надградите този растеж. Това е много сериозно постижение и приветстваме всяка инвестиция от Република Кипър“, посочи държавният глава. Президентът допълни, че страната ни ускорено модернизира инфраструктурата си и извършва амбициозни реформи в областта на енергетиката, образованието, здравеопазването, администрацията.

По думите на Росен Плевнелиев, България се ползва с доверието на инвеститорите, като преките чуждестранни инвестиции през 2015 г. отбелязват ръст от над 40%, като голяма част от тях са в нови производства и технологии. България също така е сред водещите в областта на аутсорсинга на бизнес процеси, информационните и комуникационните технологии. Българската столица бе обявена за третата в Европа по брой на стартиращи нови компании в Европа.

„Искаме кипърският бизнес да открие тази България, която предоставя сред най-добрите условия за правене на бизнес в Европа, на най-ниска цена. България създаде и първия високотехнологичен парк в региона – „София Тех Парк“, допълни президентът и покани кипърския бизнес да се възползва от възможностите.

Президентът Никос Анастасиадис определи като изключително ползотворни разговорите с българските власти и открои европейското измерение като ос на сътрудничеството между България и Кипър. Никос Анастасиадис припомни, че страната е сред най-големите инвеститори в България и окуражи двустранния обмен на информация и на опит в приоритетни области като търговско-икономическото сътрудничество, енергетиката и туризма.

Кипър излезе по-силна от финансовата криза и се възстановява много бързо, посочи още президентът Анастасиадис. Страната преструктурира и рекапитализира банковия си сектор и предприе поредица от структурни реформи, които възобновиха достъпа на страната до международните капиталови пазари значително по-рано от други страни с подобни проблеми, подчерта кипърският президент, като запозна представителите на бизнеса с осъществяваните в страната ключови реформи, включително на пазара на труда и на данъчната политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    Я па тоя смешник.

    Коментиран от #2

  • 2 Не противоречи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Щом плевньо казва, значи е така!