Last news in Fakti

23 Февруари, 2016 13:14 1 716 2

Shell ще търси газ и нефт в Черно море

  • шел-
  • газ-
  • нефт-
  • петрол-
  • силистар
Shell ще търси газ и нефт в Черно море - 1
Снимка: Пресслужба на правителството

Компанията „Шел експлорейшън енд продакшън (LIX) Б.В“, част от групата „Роял Дъч Шел“, ще проучва площ „Блок 1-14 Силистар“ за залежи на нефт и природен газ. Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Договорът е за пет години, с право на две удължения от по две години.

„С подписания договор правим най-важната стъпка към диверсификацията на източниците на природен газ за българските индустриални и битови потребители“, каза по време на церемонията министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Разработването и експлоатацията на собствени източници на нефт и природен газ е от ключово значение за намаляване зависимостта на България от внос на енергийни ресурси“, посочи Теменужка Петкова.

Тя припомни, че гарантирането на енергийната независимост на страната е един от най-важните приоритети от управленската програма на правителството в сектор “Енергетика”.

„Шел“ ще вложи в проучванията 18,6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата бонус на стойност 4.9 млн. евро без ДДС. В работната програма са заложени средства за фонд „Корпоративна социална отговорност“, насочен към крайбрежните общини, прилежащи на „Блок 1-14 Силистар“ и към висшите учебни заведения „Минно-геоложки университет Св. Иван Рилски“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Предложената работна програма на компанията включва сеизмични проучвания, които ще се извършват в съответствие с националните и европейските нормативни разпоредби и стандартите на Шел за опазване на здравето, безопасността, сигурността, околната среда и социалното представяне.

„Шел експлорейшън енд продакшън Б.В.“, част от групата „Роял Дъч Шел плс“, ще използва техническата и управленската експертиза, както и опита на групата Shell при проучването.

„Роял Дъч Шел плс“ е лидер в дълбоководното проучване и добив и е една от най-големитShell ще търси газ и нефт в Черно море

Компанията „Шел Експлорейшън енд продакшън (LIX) Б.В“, част от групата „Роял Дъч Шел“, ще проучва площ „Блок 1-14 Силистар“ за залежи на нефт и природен газ.

Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море.

„Блок 1-14 Силистар“ заема площ от 6893 кв. км. в континенталния шелф.

На церемонията за подписването на договора присъстваха премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова и регионалният вицепрезидент в Шел Айлийн Уилкинсон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злато

    0 2 Отговор
    Да ще бъде като със златото :)! Ние ще сме на 0.01 % от печалбата която ще дават но не всяка година, а от време на време, и така или иначе нищо няма да разберем и пак ще сме си бедни с по 300 - 400лв. на месец! Лошо! Както е казала баба Ванга Америка обещава но не ДАВА!!!
  • 2 СТАШ

    0 0 Отговор
    ТИМ ще търси газ -варненската мафиотска групировка си има лобита в правителството и поръчката е дадена на тяхна фирма. Договора включва % от печалбата при намирането на находищеи не си мислете, че е проблем аконе намери - важното е да извърши или демонстрира дейност! Новите хотели на св.св Константин и Елена как се строят а?!