14 Март, 2016 12:27 921 0

През февруари пък дефлация от 0,3%

  • нси-
  • дефлация-
  • стоки-
  • продукти

През февруари 2016 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление

През февруари пък дефлация от 0,3% - 1
Снимка: АП/БТА

Дефлация от 0,3% е регистрирана през февруари, сочат данните на Националния статистически институт.

След два поредни месеца на нулева инфлация, НСИ отчете дефлация. Причината е поевтиняването на горивата.

След като през януари петролът спадна рекордно на международните пазари, през февруари цените на бензините и дизела намаляват. В края на месеца Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви началото на производство за картелно споразумение за огромни надценки в седем компании от бранша. Заедно с горивата продължава поевтиняването и на транспортните услуги.

Очаквано през февруари продължава поскъпването на цигарите, след като от началото на годината има нови по-високи акцизни ставки върху тютюневите изделия. Въпреки че на пазара все още могат да се намерят цигари със старите бандероли, а и цените на евтините марки остават почти непроменени спрямо старите, през февруари се отчита поскъпване с 0,5% спрямо януари. Хранителните стоки и безалкохолните напитки поскъпват със същия темп, като увеличението на общия индекс се дължи най-вече на поскъпването на сиренето и кашкавала, някои хлебни изделия и цитрусови плодове.

При останалите нехранителни продукти се отчита поскъпване на лекарствата и козметичните изделия. При облеклата и обувките се отчита намаление, вероятно дължащо се на промоциите на зимните колекции в магазините.

През февруари 2016 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: бял хляб - с 0.4%, ориз - с 0.8%, брашно - с 0.4%, макаронени изделия - с 1.4%, свинско месо - с 1.6%, месо от домашни птици - с 1.8%, мляно месо (кайма) - с 0.6%, малотрайни колбаси - с 1.0%, яйца - с 0.6%, млечни масла - с 0.3%, прясно мляко - с 0.6%, ябълки - с 0.7%, домати - с 5.4%, гъби - с 1.5%, зрял боб - с 0.1%, листни зеленчуци - с 0.7%, пресни зеленчукови подправки - с 1.9%, оцет - с 0.3%, плодови сокове - с 0.7%, бира - с 0.8%, и други.

През февруари 2016 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: хляб „Добруджа“ - с 0.4%, сухи сладкарски изделия - с 1.2%, захар - с 2.2%, сирене - с 0.6%, кашкавал - с 0.3%, маргарин - с 2.2%, леща - с 5.4%, картофи - с 0.5%, зеле - с 5.4%, зрял лук и чесън - съответно с 5.6 и 4.6%, моркови - с 3.6%, цитрусови и южни плодове - с 1.3%, кафе - с 1.9%, ракия - с 0.2%, и други.

През февруари 2016 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените при: облекло и обувки - съответно с 1.5 и 5.2%, хладилници - с 1.6%, продукти и препарати за почистване - с 1.5% и продукти за лична хигиена - с 1.9%, и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА