Last news in Fakti

14 Март, 2016 20:35 1 971 5

EK заподозря „Газпром” в монопол в България

  • газпром-
  • монопол-
  • българия
EK заподозря „Газпром” в монопол в България - 1

През февруари Европейската комисия е изпратила формално запитване към „Газпром” за предоставяне на информация във връзка с предполагаемо нарушаване на антимонополното законодателство при доставките на синьо гориво за България през свързани компании.

Това става ясно от меморандума на „Газпром” във връзка с пускането на нови еврооблигации.

В края на декември частният български вносител „Овергаз” заяви, че руската страна има намерението на прекрати газовите доставки от Нова година.

От външното министерство на Русия заявиха, че продължават преговорите с „Овергаз” за намиране на решение на натрупаните през последните години търговски въпроси. В същоте време газовите доставки в обем от 3 млрд. куб. м. продължават да се осъществяват чрез българската държавна компания „Булгаргаз” ЕАД. 

През август 2012 г. Европейската комисия започна разследване срещу „Газпром“ за потенциално нарушаване на антимонополното законодателство на Европейския съюз (ЕС).

Казусът се отнася за злоупотреба с господстващо положение в осем държави в Източна Европа, сред които и България, където е продавала суровината си на завишени с 40% цени. Останалите страни са Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. За да избегне глоба от до $15 млрд., руската компания търси извънсъдебно споразумение с Брюксел, докато тече процедурата по предявяването и възразяването на обвиненията срещу „Газпром“.

ЕК посочи три възможни антиконкурентни практики на Газпром. Едната е препятстване от руската компания на свободните доставки на газ през териториите на страните - членки. Другата е, че може да се опитва да пречи на диверсификацията на доставките в Европа. И не на последно място „Газпром“ може да определя несправедливи цени на синьото гориво, обвързвайки го с цената на петрола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    2 2 Отговор
    Абе ,като ви е скъпо не купувайте.Какво да кажем за ГМО монополните храни на ЕВРОПА И САЩ ,освен 4е са скъпи ами са и 4иста отрова
  • 2 onq s konq

    2 2 Отговор
    Като ГО ПРАСНАТ монополиста с една "глобичка" от скромните с 15МИЛИАРДА "штраф",моментално ше "дойде на себеси".ТОВА Е ЕВРОПА ВЕ ЕЕЕЕЙ!:)И следва моментално смятане с "елката" от страна на "руский человек" че МАЙ Е ПО-ИЗГОДНО ДА СПАЗВА ПРАВИЛАТА,отколкото да се прави на "по-умен от умните".
  • 3 Саяна

    2 2 Отговор
    "Абе ,като ви е скъпо не купувайте"
    Точно там е заровено кучето - клаузата "take or pay" е монополна и заробваща за много държави, както и контролът върху търговците на дребно и това, че съществуващата инфраструктура не може да се използва от други доставчици. Тук ясно може да се открои кой лобира за руския монопол и кой брани националния интерес!
  • 4 Българофил

    2 2 Отговор
    България дълго време беше заставена да купува газта на цени над 500$. Опитите за собствен добив, алтернативни източници и маршрути бяха успешно саботирани чрез мрежа от национални предатели служещи на монополиста. Вместо да изтъргуват местоположението на България скъпо, те искаха да ни заробят с 20 годишен договор и цена 400$. Само за статистиката - през 2015г. средната цена за доставка спадна драстично до 250$ с тенденция за спад до 200$. И да не чувам хипнози от рода на: "Ама те са ни освободили, дължим им всичко"
  • 5 Ми Да

    2 2 Отговор
    Браво за предния коментар! Това, че гъзпром е монополист е повече от ясно. Това е поддържано съвсем целенасочено десетилетия за да се поддържат и по-високи цени от тези за Германия например (където имат доставки от няколко места). Освен това на съветската федерация това им е основния инструмент за външен контрол. Добрата новина за всички Българи, е че след няколко години ще има доставки на газ и от други страни (Азърбайджан, Туркменистан, Иран и т.н.) и съответно ще може да се договори и много по-ниска цена, така както го правят страните в Западна Европа. А иначе, феновете на съветските, явно са големи мазохисти, щото даже и се кефат, когато съветските се държат гадно с БГ.