Last news in Fakti

15 Март, 2016 22:43 1 224 0

Нигерийската петролна компания е скрила $16 милиарда от държавата

  • нигерия-
  • петрол-
  • измама-
  • одитор-
  • правителство

Компанията не е дала обяснение за липсващите средства

Държавната петролна компания на Нигерия (NNPC) не е успяла да изплати на правителството 16 милиарда долара, според официален одит, цитиран от Би Би Си.

Компанията не е дала обяснение за липсващите средства, заяви ревизорният орган пред депутатите, което буди подозрения за измама.

Приходите от петрол представляват две трети от финансирането на правителството.

Президентът Мухамаду Бухари обеща да се справи с корупцията когато встъпи в длъжност през май миналата година.

Компанията не е коментирала констатациите на одитора.

Държавната петролна компания е затънала в обвинения в корупция и загуба на пари в продължение на много години.

Миналия месец правителството обяви, че NNPC ще бъде разделена на седем отделни компании. 

Одитът, който е поръчан още при управлението на бившия президент Гудлък Джонатан и се извършва от световната счетоводна фирма PwC, е установил, че NNPC не е успяла да плати 1.48 млрд. долара на правителство между януари 2012 г. и юли 2013 г. Одиторът не е предоставил обща цифра за приходите които NNPC е трябвало законно са предаде в хазната.

Страната е най-големият производител на петрол в Африка, но икономиката изпитва затруднения заради скорошния спад в цената на суровината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА