Last news in Fakti

17 Март, 2016 13:38 1 228 0

1,7 млрд. евро сме изхарчили при търговци

  • visa-
  • резултати-
  • печалби-
  • данни

В Европа Visa обяви рекордни приходи от 2,31 млрд. евро – с 25% повече спрямо същия период предходната година

1,7 млрд. евро сме изхарчили при търговци - 1
Снимка: Факти.бг

Все по-голяма популярност набират плащанията с безконтактни карти у нас. Тенденцията се забелязва предимно в супермаркетите, бензиностанциите, киносалоните, аптеките, веригите за бързо хранене и в сферата на телекомуникациите.

Това заяви пред Факти.бг Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

В страната вече има над 30 хил. безконтактни терминала, а това е 37% от общия брой терминали в България. През изминалите 12 месеца броят на безконтактните трансакции е скочил с цели 535%, а оборотът е нараснал с 663 на сто.

Годишният размер на изхарчените средства при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, нараства с 18% на годишна база и надхвърля 1,7 млрд. евро. Разплащанията при търговци в България отчитат стабилен ръст през 2015 г. по данни на технологичната компания Visa Европа, която обяви своите годишни финансови резултати за периода октомври 2014 г. – септември 2015 г. Общо похарчените средства с Visa дебитни и кредитни карти през миналата година възлизат на 6,5 млрд. евро, което представлява увеличение от 14% на годишна база.

„Годишният ни отчет показва, че от гледна точка на финансовото представяне, 2015 година беше най-успешната ни година до сега. Постигнахме това, като

запазихме 100% наличност на нашите системи за дигитални разплащания

за повече от 100 месеца подред и оправдахме доверието в марката Visa, като запазихме рекордно ниски нива на измами – от по-малко от 5 цента за всеки похарчени 100 евро, чрез инвестиции в многобройни слоеве за кибер защита на данните", каза изпълнителният директор на Visa Европа Никола Хус.

Нарастването на безконтактните разплащания е експоненциално – през 2015 г. Visa Европа отчита милиард безконтактни разплащания за година – и на водещ пазар като този в Обединеното кралство изглежда печелят огромна популярност спрямо плащанията в брой. Към септември 2015 г. на континента са осъществени над 1.7 млрд. безконтактни трансакции. Във Великобритания 1 от всеки 7 трансакции лице-в-лице е безконтактна, в сравнение с 1 от 25 само година по-рано. Visa Европа притежава инфраструктурата и обхват готови за бъдещето: почти

3 милиона терминала навсякъде в Европа са готови за безконтактни и мобилни разплащания.

Оттук нататък всяко POS устройство, което се инсталира или обновява, ще бъде безконтактно по стандарт.

Статистиката показва, че през миналата година измамите с карти в България са пет пъти по-малко от средното за Европа.

За периода фирмата отчита рекордно ниски нива на измами – от по-малко от 5 цента на всеки похарчени 100 евро, благодарение на многобройните инструменти за киберзащита на данните.

Броят на направените трансакции при търговци доближава 43,8 млн., което е повишение от 17% в сравнение с 2015 г. Общият брой карти Visa, издадени от български банки, достига 3,34 млн. Средната стойност на трансакция с карта Visa е в размер на 38,2 евро. Средният брой на POS трансакциите при търговци за всяка карта Visa е с почти 20% повече спрямо миналата година. Едно от всеки 16 евро в България е похарчено с Visa карта.

Стабилен ръст отбелязва употребата на дебитни карти Visa.

Общият обем изхарчени средства с тях надвишава 5,8 млрд. евро за 2015 г., което е с близо 14% повече спрямо 2014 г. С дебитни карти Visa са направени над 33 млн. плащания при търговци, което е с 17,2% повече в сравнение с предходната година. Средният брой трансакции с една дебитна Visa карта при търговци също нараства с 22% на годишна база.

Онлайн разплащанията с карти Visa при търговци, обслужвани от български банки, достигат общ обем от 328 млн. евро, с което се отбелязва почти 17% ръст на е-търговията през 2015 г.

Употребата на безконтактни карти в България набира популярност в сектори като супермаркети, телекомуникации, бензиностанции, вериги за бързо хранене, кино салони и аптеки. Към момента има повече от 30 000 безконтактни терминали в цялата страна, което е 37% от общия брой на терминалите. Оборотът през последните 12 месеца се е увеличил с над 663%, а броят на осъществените безконтактни трансакции е нараснал с 535%.

„2015 година беше изключително успешна година – растежът се запазва, финансовото ни представяне продължава да бъде силно, а компанията се ползва с репутацията на уважаван бизнес, който българските потребители виждат като сигурен и надежден партньор, когато става въпрос за техните всекидневни разплащания. Продължаваме да работим с правителството, банките-членове и българските търговци, за да осигурим на картодържателите достъп до отлична инфраструктура и висококачествени технологии за разплащане”, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

В Европа, Visa обяви рекордни приходи от 2,31 млрд. евро

– с 25% повече спрямо същия период предходната година. Компанията отговаря за 1 от всеки 5,70 евро похарчени в Европа днес, като броят на картите Visa, издадени в Европа, вече възлиза на 522 милиона – или повече от една Visa карта на всеки възрастен европеец на континента.

Общият потребителски разход при търговци се е повишил със 7,7% за последните 12 месеца (до 1,58 трилиона евро).

През 2015 г. европейската платежна система стартира услугата токенизация, която защитава потребителските данни, като заменя информацията за разплащателната сметка с поредица от числа – токени, които могат да бъдат използвани за осъществяване на транзакция, без да се разкриват действителните данни за сметката. Важното е, че технологията дава възможност тези трансакции да се осъществяват във вече съществуващата инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА