Last news in Fakti

30 Април, 2016 13:36 2 504 0

Роуминг таксите в ЕС вече са по-ниски

  • роуминг-
  • ес-
  • такси-
  • мобилни услуги

Край на шокиращите сметки за телефон – колко ще плащаме с новите тарифи за роуминг в ЕС

Потребителите на мобилни услуги, които пътуват на територията на ЕС, вече ще плащат по-малко, тъй като от днес влизат в сила нови, по-ниски тарифи за роуминг.

За разлика от досегашния режим, който предвиждаше твърда такса, според новия роумингът ще се плаща като малка горница към националната тарифа.

Така таксите за роуминг в ЕС не могат да надвишават 0,19 евро на минута за гласови повиквания, 0,06 евро за SMS и 0,02 евро за мегабайт мобилен интернет. 

В продължение на няколко години Европейската комисия се бореше с водещите мобилни оператори, опитвайки се да ги принуди да съкратят таксите за трансгранични разговори и използване на данни в друга страна – омразните тарифи за роуминг, които водят до „шокиращи“ сметки. 

От юни следващата година ЕК извоюва таксите за роуминг да отпаднат изцяло. 

Новите правила са част от "телекомуникационен пакет", който също така формулира за пръв път общоевропейски правила за мрежова неутралност. 

В проекта са определени санкции за фирмите, за които се установи, че блокират, забавят, променят, ограничават или влошават качеството на специфично съдържание, приложения или услуги, достъпни чрез интернет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА