5 Май, 2016 10:42 2 436 0

ЕЦБ приключва с банкнотите от 500 евро

  • ецб-
  • банкнотите-
  • 500 евро

Тяхното печатане ще бъде прекратено до края на 2018 г.

Европейската централна банка спира печатането на банкноти от 500 евро, съобщи „Блумбърг“.

Промяната ще влезе в действие до края на 2018 г. Все пак оставащите банкноти ще продължат да бъдат законно платежно средство и ще могат да се обменят в във всеки офис на ЕЦБ за неограничен период от време.

Спирането на печатането на банкнотата се обяснява с „опасения, че тя може да улесни незаконни дейности“.

По-рано президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че използването на сметки с висок номинал за престъпни цели е била основната причина за изтеглянето на банкнотите.

„Банкнотата от 500 евро ще продължи да бъде законно платежно средство. Следователно тя ще може да продължи да се използва като средство за плащане и съхраняване на стойност. Тези банкноти ще могат да бъдат подменяни в националите централни банки на Евросистемата за неограничен период от време“, се казва в изявление на ЕЦБ.

Възражения срещу нововъведението имаше от Германската централна банка. То обаче е подкрепяно от Франция, която се опитва да наложи мерки за ограничаването на финансирането за терористични групи. Банкнотите от 500 евро формират 3% от общия брой на евро банкноти в обръщение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА