6 Май, 2016 06:45 1 485 1

Студът удари черешовата реколта

  • череши-
  • цена-
  • кюстендил

Днес 5-6 лева. Това е, ама никой не е платил още

Студът удари черешовата реколта - 1

Студът удари черешовата реколта. Цената на червения плод достигна рекордните 15 лева за килограм. А земеделците в Кюстендилско, където се отглеждат най-много череши, са пред фалит.

В този плод-зеленчук в Благоевград плодът се търгува за малко над 7 лева за килограм, а на него и клиенти и търговци гледат като на луксозна стока. Зарежда се рядко, само по една касетка на седмица и то не във всички магазини.

В Кюстендилско почти цялата черешова реколта е брак. Студът от последните дни попари и плода и надеждите на земеделците. 70-декаровата черешова градина на Ивайло е тъжна картина.

„Плачевно, общо взето. Меко казано вие само виждате на дървото зад мен, годината ще бъде трудна. Както последните три една след друга има даже се наблюдава градация и стават все по-трудни. Тази година мисля, че ще сме почти на нула”, на мнение е черешопроизводителят Ивайло Борисов, цитиран от Нова телевизия.

А проблемите от градината на Ивайло се отразяват и на пазара. Слабата реколта неизменно вдига цената на плода. Главоломно.

„Тя варира нагоре - надолу, зависи вече от деня, от наводняването. Това е първата череша, която се показа”, обяснява Мая, търговец.

В момента единствените череши на пазара са предимно от Петрич или Гърция. На борсата край петричкото село Кърналово цената тръгва от 5 лева за килограм, за да достигне рекордните 15 лева. 

„Днес 5-6 лева. Това е, ама никой не е платил още. Тази година очакваме добра цена, затова че няма череши. Измръзна”, споделя Мирчо Минов.

На около 80 км от Кърналово, в Благоевград цената на черешата вече е на цената на свинското месо. Между 7 и 8 лева за килограм.

„Много е, независимо от това, че природата така даде своето отражение, нали мисля, че е много, защото 6.99 лв. е свински врат без кост”, казва Арисонка Василева.

А още по-нагоре, в Кюстендилско, плодът се търгува на цената на телешкото. 1,50 лв. за сто грама или 15 лева за килограм.

„Доста е висока цената според мен, аз не разбирам, защото пък знам, че трудно се гледа и тези производители, ако получават тази цена е добра, но аз мисля, че те не получават тази цена”, казва Емилия.

Търговците, обаче са доволни. Въпреки лошата реколта, те предвиждат цената на черешите бавно да започне да пада.

 И ако сега килограм от тази череша струва 7.30 лв. , очакванията са след две  седмици цената й да падне поне с 2 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 1 Отговор
    Аз богат земеделец не съм видял! Който е тръгнал да се занимава със земеделие трябва да е наясно ,че една година има 3 години няма!Това е природа.