Last news in Fakti

6 Май, 2016 10:16 1 468 1

„Бритиш петролиъм” стъпва в Иран

  • „бритиш петролиъм”-
  • иран-
  • петрол-
  • нефт

В момента Техеран добива 3,7 млн. барела дневно и изнася 2,1 млн. барела дневно

„Бритиш петролиъм” стъпва в Иран - 1
Снимка: АП/БТА

Водещата британска петролна компания „Бритиш петролиъм” обмисля да открие свое представителство в Иран. Очаква се това да стане факт още това лято, разкрива в. „Уолстрийт джърнъл”.

Вестникът се позовава на президента на Националната иранска петролна компания  Рокнеддин Джавади. Той разкри, че „Бритиш петролиъм” планира да инвестира в Иран технологии и съоръжения за добив на петрол.

Това ще е една от първите западни инвестиции в този стратегически за Иран отрасъл. През 2012 г. на Техеран беше наложено петролно ембарго, заради амбициите  на страната да разработи ядрено оръжие. След постигната сделка с Шесторката на 16 януари 2016 г. ограниченията бяха премахнати.

В момента Иран добива 3,7 млн. барела дневно и изнася 2,1 млн. барела дневно.

От „Бритиш петролиъм” отказват да коментират публикацията във в. „Уолстрийт джърнъл”. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.