6 Май, 2016 15:09 2 295 14

Двоен ръст на износа на българско оръжие

  • износът-
  • българско-
  • оръжие
Двоен ръст на износа на българско оръжие - 1

Двоен ръст бележи износът на оръжие от България през последните години спрямо периода 2011-2013 г. Това съобщава „Монитор“, като се позовава на справка от Министерството на икономиката за експорта на продукти, свързани с отбраната.

Реализираният износ на военни изделия към трети страни и трансфер към такива от ЕС надхвърля 403,6 млн. евро по последни данни на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Те са за 2014 г., но министърът на икономиката Божидар Лукарски подчерта пред „Монитор“, че тенденцията на чувствителен ръст се очаква да се запази и за тази и миналата година. По думите му определено се забелязва увеличаване на броя на поръчките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 0 Отговор
    Ха познайте що. Но щом има заплати за хората е добре.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    соцносталгиците сега няма да има за кво да реват.ето благодарение на американци и европеици продаме като през 80 те ,но за разлика от тогава сега се плаща,а не се подарява на разни приятелски държави ,като либия или виетнам.

    Коментиран от #3

  • 3 раптор

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Да затова собствениците на кинтекс имат вили в Монако и монте карло още от началото на 90те... И да те светна - това са руски оръжия за които нямат лиценз! Ядът от чуждата паница! Но се утешавай де! Не е зле! Аз дори съм доволен, че нещо е останало от ония времена...

    Коментиран от #5

  • 4 раптор

    2 0 Отговор
    То всъщност не само това е останало от ония времена... Енергетигата на 90%, цялата издъхнала но пак функционираща тежка промишленост, повечето ВУЗове, абе бая работи... Са, че вие не използвахте възможностите на предоставеното ефективно е друг проблем... Друг проблем е и че чакате цицка да доите! Особено ти!

    Коментиран от #6

  • 5 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "раптор":

    в началото на 90 те собственик на кинтекс бе българия.вилите ги имаха едни дето са били съвсем различно от собственици ,но преди 90 та се подъряваше оръжие на либия,мозамбик,иемен,никарагуа или го плащаха на цената на спанака .оръжието е с лиценз и българия за въпросния лиценз е платила скъпо и прескъпо на ссср.ако не бяхме го платили нямаше да можем да го произвеждаме,подобно на сърби,поляци,китаици украинци... и т.н. страни по света дето все още произвеждат по съветска технология.
  • 6 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "раптор":

    енергетиката ,тежката промишленост и т.н. сектори на икономиката дето са от времето на соца са в окаяно състояние точно заради технологиите дето все още се експлоатират .аз не съм ги крал предпочитам да създам нови мощности отколкото да фалирам със старите такива ,макар и купени евтино.вузовете ,произведаха маса матрял :)) инжинерчета бол,професори също ,но въпросните не произведоха нищо,особено бе видно през 80 те дето рационализаторските отдели към предприятията произвеждаха основно... алкохолици .лошото е че въпросните гении и днес са начело на вузове и инелектуални тръстове в българия.гледаме ги по тв то и ръсят мозък и морал,та няма откинване.нямаше лустрация което ги остави и до сега на местата им ,а свободното падане на народа и страната продължават.

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    1 300 000 000 долара годишна печалба от продажба на оръжие и изграждане на военна инфраструктура в други държави преди 1988г.За това имаше пари за армията ,за безплатно здравеопазване,училища ,театри и безплатни столове и в най-затънтените села,и с по 5 фабрики и заводи в малко населено място,където да живеят и раждат спокойни децата си българите.Сега като чуя как се молим за евро-помощи и заеми,бяс ме хваща.Бутнахме къщата за да построим колиба.

    Коментиран от #9

  • 8 Мишка

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    стоянчо спри да гледаш рекламите на правителството.
    Огледай се около себе си и виж истинските реалности в живота.
    Тогава ела да поговорим пак.

    Коментиран от #10

  • 9 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    явно сме живели в различни страни с теб 1988 година.през онова време нямаше нищо в магазините имаше режим на тока ,хората караха с един кат дрехи на гърба ,а тва дето се наричше къща тогава или апартамент сега се нарича коптор1989 година българия обяви фалит .чудно що като сме имали толкова фабрики и печалби :)!за европомощи не се молим те ни се полагат ,но има ред при който трябва да получаваме субсидирането,за съжаление от соца се научихме на разсипия и не може да се организираме за да получим дължимото ни от европа.тва не е молене или квото си мислиш ,а система дето трябва да развиваме и използваме подобно на останалите народи в европа.

    Коментиран от #11

  • 10 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мишка":

    кви реклами на правителството бе мишка?аз се оглеждам и не само ,а постоянно бачкам и пътувам сблъскваики се с манталитета на соцносталгика,мързелив оплакващ се и постоянно недоволен.за съжаление тази масовка гони тези дето искат да правят нещо щото средата тук е много порочна и всеки дето му се бачка взема багажа и зацепва ,я германия я англия, а тук остават мрънкялниците !
  • 11 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Режима на тока си го спомням,беше наистина свръх изнервящо,да ти спират вечер тока,и да си пиша домашните на газова,не разбирай газена лампа. Пак заради твърда валута продавахме тока на Гърция и Турция.Някакъв министър тогава мисля ,че Божков се казваше ,не могъл да сметне правилно излишъците на ток,и така докато изтекът договорите режим на тока.И за разсипията си прав-ОГРОМНА РАЗСИПИЯ ,но имаше много какво да се разсипва.Започнах работа в Трудово Производителна Кооперация 1986г. със стартова заплата 286лв. и добавки.Пред очите ми се изкопа трап в който се заровиха в земята над 20 тона метални отпадъци.Баща ми бригадир -заплата 450лв тогава си спомням ,че каза ,това ,ако е в друга държава от тези отпадъци ще направят 10 автобуса.Но и си спомням спокойният живот ,всяка божа вечер след работа бяхме навън ,големи компании пълнихме кръчмите и заведенията.Във всяка стая акумулираща печка.На заплата задната седалка на москвича се затрупваше с покупки,и колко прътове луканки се изяждаха,и сега също ,да не речеш ,че сега съм я окъсал.За строителството сега-Скоро мои познати ме поканиха на освещаването на нов апартамент ,пийнахме играхме бутахме се и в един момент един от нас влезе при комшиите през гипс-картона ,конфузна ситуация,добре ,че хората там в момента ги нямаше.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    И аз си ги спомням режимите на вода и ток, но не си спомням да е имало луканки: смао връзкарите имаха достъп до кашкавали, луканки и уиски, останалите хора се редяха на опашки, магазините бяха големи, но празни или продаваха един вид хляб, салам и сирене. Не знам дали сега някой би искал да живее в онова време макар и да беше евтино горивото, тока и всеки да можеше да си купи апартамент. Спомням си, че неизразходеното гориво го източваха в реката ако ги е домързяло да обиколят маршрутите. Но е факт, че държавата се крепи на построеното в този период, не знам едно голямо предприятие, което да произвежда българска продукция, не знам нов хлебозавод, нова общинска болница, училище или камо ли библиотека. Бях в Германия и университета ни построи за една година нова библиотека, проектирана от катедрата по архитектура. Но там не се краде толкова, тук е пълна скръб щом шефа ти цели само да прибере повече пари, а не да развива конкурентен бизнес. Думата експерт стана пошла у нас, думата оптимизиране е равна на съкращения, думата политик равна на измамник, думата конкурс равна на симулирано уреждане на познати.
    Хора, не давайте подкупи, върнете си морала и отстоявайте българските ценности, без значение в коя година живеем.
  • 13 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    ами ти сам си отговори на въпроса.модела дето имаше ни разказа играта и продължава и сега да ни я разказва щото доведе народа ни до тотално грешен манталитет на безхаберници,мързелаци и мрънкялници дето чакат да се върне онова време ,но при сегашната ситуация и като не става плачат :)!заради неефективността и разсипията онази българия фалира,срути се и изчезна,но и пречи да се появи новата българия с отговорни ,трудолюбиви,богобоезливи и некрадливи българи.аз затова плюя по русия щото този модел ни го закачиха те и няма оттърване,щото мнозинството мислят, че именно тва е начина да вървиш напред,а всъщност тва е начина да изчезнеш .днес никой от мрънкялниците не се пита що само при нас европеиския съюз взема и защо тези от западните балкани напират към него въпреки ,че ни гледат хала!истината е че докато не забравим за времето на соца като стереотип на мислене и работа няма да се оправим,щото ще произвеждаме боклуци ,ще крадем и няма да сме ефективни.всички бивши соц страни го разбраха ,но ние благодарение и на братушките не!
  • 14 Киро

    0 0 Отговор
    Браво за последното мнение, Стояне!