Last news in Fakti

13 Май, 2016 19:24 7 717 8

България и Румъния срещу споразумение с Канада

  • евро-
  • ес-
  • канада-
  • споразумение

Споразумението няма да се ратифицира за един ден  или за два дена

България и Румъния срещу споразумение с Канада - 1

България и Румъния се обявиха против ратификацията на търговско споразумение между Канада и ЕС, докато тя не отмени визите за техни граждани. Преговорите между Брюксел и Отава приключиха и споразумението за свободна търговия е планирано да се сключи през октомври.

България се присъедини към румънското искане Канада да премахне визовия си режим, както го е направила за всички останали членки от Евросъюза. София и Букурещ са разочаровани, че Европейската комисия не е наложила като ответна санкция визи за канадски граждани за пътуване в цяла Европа, стана ясно от постоянния представител на България в ЕС Димитър Цанчев.

Комисията трябваше да наложи визи за Канада като държава, която не е постигнала визова реципрочност с всички държави членки на ЕС. За момента комисията не е взела такова решение. Ние смятаме, че от страна на канадското правителство трябва да бъде показан съвсем ясен политически ангажимент за решаване на въпроса с отмяната на визите за българските граждани, ако за българските граждани и за българският бизнес остане изискването за канадски визи те не биха могли да се възползват от предимството на това споразумение, посочи пред БНР Димитър Цанчев.

Нито дума за проблема не спомена след съвета по външни работи министъра от Холандското ротационно председателство Лилиан Плумен.

Страните - членки силно подкрепят споразумението, то е добро за ЕС.

Споразумението няма да се ратифицира за един ден  или за два дена, то е процес, който ще продължи две, три години. В рамките на този срок ние трябва да имаме яснота кога ще бъде решен въпроса за свалянето на визите за български и румънски граждани,  допълни посланик Цанчев.

Еврокомисията обаче още не е казала, дали договорът да бъде от смесен тип – тоест да изисква освен подписа на Евроинституциите и ратификация от 28-те национални парламенти, уточни комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Важно беше да имаме единодушна подкрепа за СЕТА и всички се ангажираха да направят всичко възможно да го ратифицират. Комисията ще предложи текста на споразумението в средата на юни, а целта е да се подпише при посещението на канадския премиер Трюдо през октомври в Брюксел. Разбира се то няма да влезе в сила, преди да е гласувал и Европейския парламент.

Малмстрьом заяви, че текстът с Канада е най-доброто търговско споразумение договаряно някога в историята на съюза и ще донесе много ползи за европейските предприемачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ани

    5 0 Отговор
    Време е да се покаже на комисиите в Е С , че България не е втора ръка държава ! Иначе, като забъркват л.. ните каши , ни карат да ги сърбаме заедно с тях !!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Никито Иванов

    5 0 Отговор
    ЕК я боли шмайзера за РО и БГ, те нали си пътуват безвизово !
  • 3 ХВЛШтутур

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ани":

    Ко, ко, ко, ко, ко-ньееееееееееее?!! Дошо кога ще го пуснеш да избръмчи с хондата?!...
  • 4 гост

    2 0 Отговор
    Абе нас никой не ни бръсне за слива, тва е истината, и така е отдавна.
  • 5 goni

    1 1 Отговор
    Нас ни имат за "на петела шията", ама наште хитри!:) Вързахме се с Румънците белким покрай тях намажем и ние!:) А, дано! Ама надали!:) Има да чакаме ЕС да поиска визов режим с Канада, щото канадците искали визи за българи и румънци!:) За САЩ да не говорим! Там нашите даже ги е страх да си поискат! Да не вземе "Кака" да се обиди!
  • 6 tunns

    1 1 Отговор
    а какво става с великия съветски съюз
  • 7 ВИЗ ОН ОФФ

    0 1 Отговор
    Дали да не минем на безвизов режим за мигрантите ...
  • 8 RRR

    1 1 Отговор
    България и Румъния защо са в ЕС?
    Румъния пак дръпна напред
    България е срам и позор за Европа.