Last news in Fakti

23 Май, 2016 13:11 1 786 1

Чужденците финансират австрийската социална система

  • австрия-
  • чужденци-
  • социална система

По данни на European Social Survey (ESS), 30% от австрийците смятат, че чужденците, които живеят в Австрия получават повече от системата, отколкото те плащат под формата на социални отчисления. Близо 2/3 от анкетираните са убедени, че това, което получават като социални придобивки и това, което те плащат като данъци и такси на държавата са правопропорционални. Едва 7% мислят, че чужденците дават повече на държавата, а тя на тях – по-малко, пише в свои материал електронното издание The Local.

Експерти от социалното министерство и Европейския център по социални политики и изследвания проучи въпросната статистика за 2015 г. Данните се оказа неочаквани. Оказва се, че чужденците фактически финансират пенсионната система на Австрия.

През 2015 г. чуждестранните граждани са вложили в социалната система на страната 5.3 млрд. EUR, а са получили от нея 3.7 млрд. EUR. За сравнение, самите австрийците дават 50.5 млрд. EUR, а получават 57.6 млрд. EUR. „Лицата без австрийско гражданство дефакто финансират нашата пенсионна система”, казва Марк Пойнтекер, един от авторите на изследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Ами хората влагат, но и получават. Колко гастарбейтери само влагат, а след това напускат страната, без да имат право да си получават парите или не ги търсят въобще.
    У нас хората които дават, не получават. Тези които получават, никога не са давали или са давали пренебрежимо малко.
    Трябва да се отменят задължителните вноски и да има само един минимум, който да гарантира покриването на неотложните социални разходи. Аз не искам да плащам на летяи, на измамници и на мързеливци, само защото са направили деца на малолетни деца. Баба ми не може да отиде до ТЕЛК и не получава нищо, но циганина бута плик с пари в джоба на доктора и излиза с максимален ТЕЛК и мазна усмивка пред всички страдащи и чакащи. В Австрия го няма това, поне не с такава наглост.
    Не искам да си плащам престой в болница, след като 10г съм плащал само вноски, без да получа нищо насреща и в спешното да имат само един йод, а другото да трябва да си го купя от аптеката отсреща. На Запад не е така. Имаш си застраховка, плащаш си я и тя се натрупва, като ти се наложи да получиш нещо насреща, отиваш, лежиш, ставаш и си тръгваш, а за всички разходи задължение има застрахователя ти, а не ти самия.