Last news in Fakti

25 Май, 2016 09:43 1 167 1

Експерт: Покачването на горивата през лятото е нормално

  • горива-
  • поскъпване-
  • петрол

Петролът приближи прага от 50 долара за барел в Азия

Експерт: Покачването на горивата през лятото е нормално - 1
Снимка: Факти.бг

Към средата на сезона може да се очаква леко покачване от около 10 стотинки на горивата, което е нормално. Това заяви пред БНТ енергийният експерт Атанас Тасев. Все пaк производителите също търсят своя изгода, допълни той.

Говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов пък заяви, че е възможно и наличие на картели, но засега още не може да се каже със сигурност, понеже тече производство на комисията по темата.

"Санкциониране може да има само при наличие на договорка между компании да продават на едни цени бензин, но не може да се санкционира за високи цени на отделна бензиностанция. Все пак сме пазарна икономика", посочи Гаврилов..

Покачването на горивата имат своето икономическо обяснение, посочи Атанас Тасев. Той добави: "Цените на горивата се определят по средиземноморския бренд. Ако цените на нефта падат, цените на горивата не падат, но когато се покачват, следва и промяна в цената нагоре. Производителите не искат да губят, затова те оставят на същите цени, понеже са купили на стара цена горивото. Също има и пазарна логика - става дума за изчисление на търсене и предлагане."

Същевременно цените на петрола се повишиха в сутрешната азиатска търговия днес, приближавайки прага от 50 долара за барел, след като бяха публикувани данни за спад на петролните резерви на САЩ с 5,14 милиона барела, съобщава Блумбърг.
В азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса американският лек суров петрол с доставка през юли се качи с 62 цента до 49,24 долара за барел.
Лондонският сорт Брент от Северно море със същия срок на доставка поскъпна с 55 цента до 49,16 долара за барел.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смолата

    2 0 Отговор
    Аз много добре си спомням като дойде зимата (2.85 нафтата), че ни обясниха как е напълно нормално зимата да се увеличи цената, а лятото да е по-ниска, заради битовите нужди зимата. Ся к... тате-баница, кравата е мъжка......