Last news in Fakti

27 Май, 2016 10:07 2 832 8

В Русия обмислят криптовалута

  • криптовалута-
  • бинкойн-
  • валута-
  • русия-
  • обмислят
В Русия обмислят криптовалута - 1
Най-известната криптовалута е биткойна. Снимка: АП/БТА

В Русия се планира въвеждането на национална криптовалута, която да отмени валидността на всички останали, съобщи Комерсант.

Предполага се, че емисията ще бъде регулирана, емитентите ще се лицензират, а анонимността ще бъде сведена до минимум. Това ще намали риска от използване на криптовалутата в сенчести схеми и ще защити правата на добросъвестните потребители.

Към момента идеята се обсъжда, няма подготвен законопроект, казва заместник-директорът на Федералната служба за финансов мониторинг Павел Ливадни.

На този етап банкерите са предпазливи в коментарите си, тъй като няма достатъчно данни за криптовалутата, а централната руска банка отказва всякакъв коментар.

Криптовалутата (на английски: Cryptocurrency) е средство за размяна, използващо криптография за осигуряване на транзакции и осъществява контрол върху създаването на нови единици.Криптовалутите са подвид на алтернативни валути, или по-конкретно на цифрова валута. Биткойн (на английски: Bitcoin) стана първата децентрализирана криптовалута през 2009 г. Оттогава са създадени множество криптовалути. Наричани са често алткойн, като смесица от биткойн алтернативи.

Виртуални валути се приемат в над 60 хиляди онлайн магазина по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    1 2 Отговор
    Замазване на очите на хората на тема - Защо рублата вече струва колкото шума и защо е по-евтино да си облепиш стените с рубли, отколкото с тапети.

    ХАХА

    Коментиран от #2

  • 2 Румен Янев

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Де е Киро .... на кирия !!! Добре ли си с пробитото левче в джоба ???Като стане въпрос за Русия всички сте компетентни и не разбирате че още мърдате благодарение на тях !!!! Хайде сега и коня да изцвили тук с простотиите си за гадни "русофили"и да каже колко му е УБАВО беемвието....набор на баба ми
  • 3 гостЪ

    1 0 Отговор
    Пхаах, първо забраняваме биткойните след което си правим наша...

    Коментиран от #4

  • 4 Хараламби

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гостЪ":

    Написано ти е много всно:
    "емисията ще бъде регулирана, емитентите ще се лицензират, а анонимността ще бъде сведена до минимум".
    "емисията ще бъде регулирана" - колко струва един руски биткойн решава държавата, а не пазара.
    "емитентите ще се лицензират" - кой може да работи (или да генерира) с тези пари решава държавата.
    "анонимността ще бъде сведена до минимум" - като натисна един бутон и имам списък къде, кога и защо си похарчил всяка копейка.
    Всичко това биткойните го нямат.

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    2 1 Отговор
    и ще плащат на крим в електронни копейки?
  • 6 некойси

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хараламби":

    Точно така, това е замисъла да въведат криптовалутата преди тя сама да е дошла.
    Така ще имат пълен контрол (което разбира се е в противоречие с разбиранията ми) за разлика от друга свободна алтернатива.
    Напомня до някъде на водородните кампании на петролните корпорации :)
  • 7 стратокастър

    2 1 Отговор
    Замисъла на криптовалутата е да не се контролира и обезценява от правителствата !Тоест да бъде независима !Ако една криптовалута бъде поставена под контрола на някое правителство то между нея е основната валута няма да има съществена разлика!

    Това е от една страна а от друга съществуването на две паралелни парични системи в една страна също не е добро решение за една страна!

    По възрастните помнят че в СССР освен рублата имаше и "преводна "рубла но пазара беше силно дефицитен и от всички тия неща нямаше никакъв смисъл ! Идеята беше СИВ да има собствена валута и по тоя начин да се избегне долара и доиче марката но това не проработи и преводната рубла загуби почва под краката си!
  • 8 БУМ БАМ

    1 2 Отговор
    ТОЯ ПЪТ ЗАПАДНИТЕ БАНКИ ША УМРАТ.НО ТУЙ СЕ Е ЗНАЕЛО ОТДАВНА И ЗА ТУЙ БАНДИТИТЕ ОТ ЗАПАД СА ЗАПОЧНАЛИ ТАЗИ АГРЕСИВНА КАМПАНИЯ СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ ОПИТВАЩИ СЕ ДА ПРОБИЯТ БАНКОВИЯ МОНОПОЛ А БЕЗ ТОЗИ МОНОПОЛ ЗАПАДНЯЦИТЕ УМИРГАТ НА СЕКУНДАТА.