Last news in Fakti

31 Май, 2016 08:50 2 190 19

Полша няма да продължи договора си с Газпром

  • газпром-
  • договора-
  • полша

Построеният в Полша терминал за втечнен газ ще позволи на Варшава да внася за година 5 милиарда кубически метра газ

Полша, няма да продължи дългосрочния си договор с Газпром, който изтича през 2022 г. Това е съобщил представител на полското правителство

„Ако цената на руския газ е достатъчно конкурентноспособна, не изключваме да купуваме от него, но не в рамките на дългосрочния договор“, е заявил Петр Наимский, цитиран от Ройтерс.

Според него построеният в Полша терминал за втечнен газ ще позволи на Варшава да внася за година 5 милиарда кубически метра газ. В плановете на полските власти до 2022 г. влиза и строителството на газопровод през Северно море, който ще позволи на Полша да внася до 10 милиарда кубически метра норвежки газ през Дания и Балтийско море. Общото потребление на Полша от газ е 10.4 милиарда кубически метра газ.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Майстора

    3 2 Отговор
    Те поляците всеки път така правят ,а после "помогите".

    Коментиран от #2

  • 2 antimediator

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Майстора":

    Нещо си се тотално объркал!
    Кога са им помогнали руснаците?!

    Коментиран от #3

  • 3 справедлив

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "antimediator":

    През 2003 г-имаше същата история с Полша и руският газ.Даже поляците тогава,бяха подали иск и срещу Украйна-че им краде от транзита.Руснаците казаха О.К.--и Полша точно след 2 седмици изпрати работна група в Москва -в Газпром.Следващият опит е даже и комичен-2007 г. Полша обяви че спира ползването на руски газ-и пак след като им се изчерпа запаса -отидоха в Москва.Тогавашният министър на руската енергетика каза на поляците право в очите-"В етат раз,продержалис на 2 дня болше"-демек- на 2 седмици и 2 дена....Така че поляците,колкото и да скачат-няма с какво да се греят-освен с дърва...ама за дърва трябва в Сибир да ходят....
  • 4 гост

    2 3 Отговор
    До 2022 г. ще има нова "шистова " революция от добив на метан от газовите хидрати от които има огромни залежи в абсолютно всички морета при дълбочина над 200 м. Така че цените ще вървят надолу, а Газпром тепърва ще бере големи ядове
  • 5 cornholio

    1 1 Отговор
    Тва недей го казва пред някой поляк, че голям бой ше ядеш...
  • 6 Арко

    1 1 Отговор
    Енергийния монопол не може да бъде спрян. Това е бизнесът на Русия от години и целия държавен апарат работи по посока поддържане на доминацията. Имат неограничен ресурс за подкупване на политици, агентура за добиване на изпреварваща информация, звена за убийста на неудобни, звена за дезинформация, тролене и лъскане на имиджа. Малко са държавите успели да се отскубнат от задушаващата прегръдка на енергийния монопол.

    Коментиран от #7

  • 7 Съни

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Арко":

    Пич,ако ние имахме такива енергиини ресурси-пак същото ли щеше да пишеш???Какво значи монопол-знаеш ли?--Монопол значи че ти и съседът ти имате една и съща стока-ама съседът ти не дава ти да я реализираш на пазара-чрез всякакви средства.-ето това е монопол.А сега ми кажи,кой има такива ресурси и в такова количество освен Рашън-че да задоволява пазара в Европа....еми никой бе пич-затова думата монопол не я използвай-тя неумесна в случая.
  • 8 Бай Коста

    2 1 Отговор
    Оха-а-а! Познайте кой ще намаже от продажбата на втечнен газ !
  • 9 onq s konq

    2 4 Отговор
    Добре е русофилски настроените копелета да вдянат,че ОТДАВНА НЯМА СССР,А САМО ЖАЛЪК НЕГОВ МАКЕТ,НАРЕЧЕН РУСИЯ.А иначе е достатъчно да се погледне световната карта и дори с просто око ще се забележат безброй и най-разнообразни източници на полезни изкопаеми. И тук категорично става дума за РЕНТАБИЛНИ И КОТКУРЕНТНО СПОСОБНИ ТЕХНОЛОГИИ за извличането им.А като се има предвид че Русия неколкократно в други статии определено беше наречена "нискотехнологична държава" и то от "светила" в икономиката ,при това и руски ,и международни...

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Като си помисля

    3 2 Отговор
    май никой не може да предскаже какво точно ще става след 2022 г. До тогава може Европа да е арабски халифат (пепел ми на езика), или просто да се смени управлението в Полша. Аз не мога да проумея защо тези пр.дльовци перманентно нещо се ежат на Русия. То е ясно, че и на тях, както на украинците, краварите им мътят мозъците, ама пък и те толкова ли са малоумни, да им се връзват на всякяквите видове манипулации.
  • 11 смях

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Еми кво чакаш бе коню--хващай лопатата и бегай да копаш тези"безброй и най-разнообразни източници на полезни изкопаеми"...бегай-та поне ти да се освободиш от руският монопол--ххааахааххххаа...дееее и посе..РРР..к.....ов....ците имало тук бе....Кончо-то само с лозунги и НПО цитати не става бре ушлЬЬЬопак мамин......Добре че си ти-та да отвориш очите на останалият свят--хххааахааххааххааа..тревата на коня май е в повече..ххххххпаапапапааававаа

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Кольо

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Пак се излагаш!!! И си мисля - възможно ли е коня ти да е по умен от теб или пък дали не ти е роден баща .... а ? Яааа питай за всеки случай майка си.
  • 13 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "смях ":

    Еми не знам какво ти е толкова смешно , но по всички международни статистики ( признати и от Русия естествено) руските залежи са под 4% за петрол и под 20% за газ от световните , при това са едни от най-скъпите за добив и преработка . Единственото им предимство досега бяха тръбопроводите , но това вече не важи .

    Коментиран от #16, #17

  • 14 onq s konq

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "смях ":

    Научи се преди всичко да се изразяваш по приемлив начин,защото половината ти писано НЕ СЕ ЧЕТЕ,А ДРУГАТА ПОЛОВИНА БЕЗ ВСЯКАКЪВ СМИСЪЛ!Подозирам обаче,че проблемът ти е мн по-дълбок,защото ти НЕ ЗНАЕШ КАКВО ИСКАШ ДА КАЖЕШ!Интересното е как контактуваш с близки и познати,но логиката подсказва че и те са същата стока като теб!А на ном 12/Кольо/ ше му кажа:Кольоооо...преди да почнеш да чуруликаш си помисли,че ти връзките на обувките ми не можеш да вържеш,камо ли да ме оценяваш по предмета "излагане":)

    Коментиран от #18, #19

  • 15 Суката

    2 3 Отговор
    Писна ми вече от тия американци. Тяхна е вината в Европа да има газов монопол. Въобще да не идват с танкерите евтина газ. Аз харесвам дългосрочните договори на високи цени. Те са ни освободили навремето и им го дължим.
  • 16 Goro Lafchi

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Тука има статия,която те оборва. Руския газ с най-ниска себестойност. Да беше я прочел,нямаше да се излагаш.
  • 17 РЕАЛНО

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Според (Statistical Review of World Energy 2015). --залежите които са доказани в момента-----Русия--газ --26,4% от световният запас......Петрол---Русия-16,3 % от световният запас.НО това са само доказаните засега залежи-които не включват бъдещите месторождения,за които постоянно има разработки.Така че когато се опитваш да лъжеш-знай че има хора които се интересуват и работят в тази сфера.Това че сам си нацъкал + няма да промени ситуацията.
  • 18 КУ ку

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Коню-ние разбрахме какво е казал № 11.И май е прав.
  • 19 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Кой говори за излагане! Да не би да си научил кое е българското знаме и сега да се "дуеш" от самочуствие, като "гущер у маркуч"? Вихрогоне, хайде малко по-скромно, че си те знаем колко струваш.