Last news in Fakti

31 Май, 2016 23:30 1 249 5

„Росатом“ приключи модернизацията на един от ядрените реактори на АЕЦ „Козлодуй“

  • росатом-
  • аец „козлодуй“
„Росатом“ приключи модернизацията на един от ядрените реактори на АЕЦ „Козлодуй“ - 1

Руската компания АО „Русатом Сервис“, част от държавната корпорация „Росатом“, е изпълнила проекта за удължаване срока на експлоатация на Пети енергоблок на българската АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи по време на световния ядрен форум „АТОМЕКСПО 2016“ в Москва Дмитри Пашевич, първи заместник генерален директор на АО „Русатом Сервис“. С изпълнение на дейностите от страна на руската компания приключва техническия етап за удължаване живота на Пети енергоблок. В най-кратки срокове „Русатом Сервис“ ще завърши разчетите на обосновката и тя ще бъде предадена на АЕЦ „Козлодуй“, заяви Пашевич. Централата от своя страна ще предаде документите на Агенцията за ядрено регулиране, на база на които българският регулатор се очаква до ноември 2017 г. да издаде лицензия за удължаване срока на експлоатация на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По думите на Пашевич, „Русатом Сервис“ има два договора с АЕЦ „Козлодуй“. Първият е за Пети енергоблок и по него всики дейности са приключили. Вторият договор е за Шести енергоблок и той бе подписан в началото на 2016 г., като основните дейности по удължаване живота на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ ще се проведат по време на плановия му годишен ремонт. Срокът за удължаване на лицензията е октомври 2019 г.

Всички графици за дейностите и по Пети, и по Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, от страна на „Русатом Сервис“ се спазват напълно, заяви още Пашевич.

АО „Русатом Сервис“ е част от електроенергийното подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“. Компанията предоставя на чуждестранни АЕЦ с реактори ВВЕР пълния спектър от услуги и доставки, необходими за осигуряване на експлоатацията и ремонта. АО „Русатом Сервис“ присъства практически във всички държави с действащи АЕЦ с реактори ВВЕР извън пределите на Русия.

На пазарите на България, Китай, Иран и Армения АО „Русатом Сервис“ има лидерски позиции и се явява основен изпълнител на дейностите по удължаване на сроковете на експлоатация, изпълнение на плановите ремонти и модернизация на оборудването на АЕЦ с ВВЕР. На чуждестранните пазари АО „Русатом Сервис“ е сформирала поръчков портфейл на стойност около 500 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    5 0 Отговор
    А, а защо не е Уестингхаус?
  • 2 А бе Венци

    4 0 Отговор
    Ами да беше казал поне с колко се удължава живота на тези реактори, защото И ТОВА е важна информация, а не само клюката, че руснаците все пак си работят в Бг, въпреки напъните на "президента", протестъри и всякаква друга "евроатлантически ориентирана" маса.
  • 3 goni

    3 2 Отговор
    Тая, нощ г-н Президента на България няма да може да спи! Това което правят руснаците в Козлодуй "уронва Евро-антлантическите ни ценности" и ни "вкарва в хибридна война"! Само едно не ми ясно?! Как г-н Главнокомандуващият преживява че Българската армия е въоръжена до зъби с Руско оръжие, което се ремонтира в Полша?!

    Коментиран от #4

  • 4 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "goni":

    Малийй, кажи му на главнокомандвания, че българска фирма прави ремонт на употребявани руски хеликоптери, купени от САЩ за Афганистан и руснаците си получават кешовица от американците за резервните части и кетапа за годност - напрао ще поучи удар наш чехълчо!
  • 5 МОМКОВО

    1 0 Отговор
    ВЪЙЙЙЙ ТАЯ НОВИНА НАПРАУ ША СЪКРУШИ ПАСИТО И ПОДОБНИ ПРОДАЖНИ БУНАЦИ