Last news in Fakti

28 Юни, 2016 12:24 1 825 1

Даниела Везиева: Имаме силни търговски взаимоотношения с Великобритания, които, надявам се, ще се запазят

  • даниела везиева-
  • великобритания-
  • бизнес-
  • brexit
Даниела Везиева: Имаме силни търговски взаимоотношения с Великобритания, които, надявам се, ще се запазят - 1

„Имаме изключително добри взаимоотношения с Великобритания и двете страни печелят от това. Надявам се тези традиционно добри връзки ще бъдат запазени въпреки изразената воля на референдума за излизане от ЕС“. Това посочи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева пред журналисти в к.к. „Златни пясъци“, където днес открива приемна на Комисията за защита на потребителите.

Везиева подчерта, че волята на хората във Великобритания е да напуснат ЕС, но страната не е заявила официално позицията си за излизане. „Това ще е един изключително дълъг процес, който поражда стрес и несигурност, но на този етап е трудно да се определи какъв ще бъде ефектът от него“, посочи още Везиева. По нейни думи всяка крайна прогноза за икономическите и социални последици от решението на британския народ би навредила, защото ефектът при всички случаи ще има много и различни аспекти. „Трябва да сме много внимателни в говоренето си и да не избързваме с оценките“, допълни още тя.

Великобритания е сред държавите, с която имаме най-силен търговски обем, като за 2015 г. тя заема 8-мо място в нашия износ и 16-то във вноса ни. През 2015 г. стокообменът между двете страни е нараснал с 14,5% спрямо 2014 г., достигайки 1,0684 млрд. евро. Българският износ е нараснал с 19,9%, достигайки 586,7 млн. евро, а вносът - с 8,4 % до 481,7 млн. евро. Търговското ни салдо е положително от 2011 г. насам.

Великобритания се очертава като перспективен пазар на българските текстилни изделия, готови облекла, мебели и козметични продукти. Налице е интерес за внос във Великобритания на стоки на хранително-вкусовата промишленост и по-специално биологично чисти продукти и вино.

През последните години най-голям дял в износа за Великобритания заемат продукти на текстилната промишленост – дамски и мъжки костюми, ризи, блузи, прежди, фланели, пуловери и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    0 0 Отговор
    Везиева,България шие на ишлеме дрехи, които се продават в УК. Това не са български дрехи защото ние нямаме такива,а се ползва евтиния наемен труд на Българските жени-шивачки.