Last news in Fakti

28 Юни, 2016 16:28 19 066 6

Гръцка верига от супермаркети пред фалит

  • маринопулос-
  • гърция-
  • верига-
  • супермаркет
Гръцка верига от супермаркети пред фалит - 1

Гръцката верига от супермаркети „Маринопулос“ поиска от съда да задейства процедура по защита от фалит, обяви в. „Имерисия“.

Близо 3000 кредитори очакват да си вземат парите за извършените доставки. Дълговете към държавата и за социално осигуряване са за близо €40 млн.

Проблемът с дълговете на „Маринопулос“ е сериозен, защото нейният оборот се равнява на близо 1% от БВП. Тя има близо 1500 магазина из цяла Гърция.

При нейното рухване ще бъдат засегнати и нейните доставчици и кредитори, които ще бъдат принудени също да съкратят персонал.

Във веригата работят около 15000 души. Само преди дни президентът на „Карамолегос“ Емануел Карамолегос в речта си пред общото събрание на акционерите каза, че кзусът „Маринопулос“ може да се сравни с рухването на Лемън Бродърс в САЩ, защото много индустрии и занаяти в Гърция са заплашени от критичната ситуация около веригата от супермаркети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 massacre

    0 0 Отговор
    Ако има друг път,си правете повече сметката и не ставайте жертва на мераци,както и да се увъртате в кредити.....тогава може и да не фалирате.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Е добре този символ на снимката не е ли на Carrefour?
    Защото маи и в България фалира филиала им.
  • 3 Име на гост

    0 0 Отговор
    Няма ли пак да пуснете платена статия как ще умрем от глад ако отидем на море в Гърция? Например - "Фалира огромна верига магазини!!! Българите в Гърция мрат от глад!!!" Нали така ги правите нещата.
  • 4 ТУРИСТ

    0 0 Отговор
    Византийците ще се оправят в посока надолу към пропастта.
  • 5 Грую

    0 0 Отговор
    То защото в България няма забатачени фирми. Едно време имаше бюлетин на длъжниците към НАП и беше внушителен като обем , а пък сумите на борчовете към НАП главозамайващи. Само, че тези предприятия някой безхаберно е зарязал ако не е успял да продаде на някой малоимотен ром и дори и фалит не обявява, а се крие зад ограничената отговорност, като на настоятелните съобщения от НАП да си погаси задълженията отговаря с гробно мълчание. Не се чудете на гърците. те си гледат закона и си спазват - не могат да се издължат - обявяват фалит, както му е редът. Българинът не може да се издължи и изчезва с думите: Да ме хванат за ...... " и толкоз без повече коментар. И понеже се постъпва масово така съм се чудел защо не вземат да променят закона и вместо някакви сложнотии там несъстоятелности, фалити и тям подобни административни процедури не вземат да напишат изпадане в "Да ме хванат за....."?
  • 6 прост

    0 0 Отговор
    Агонията на веригата хипермаркети Carrefour в България е към своя край. Гръцкият конгломерат Marinopoulos – собственикът на „КМБ България“, компанията, която управлява франчайза на френската верига за България, е подал молба за фалит. Гръцката компания изпадна в тежки финансови затруднения през последните години заради кризата.

    В България финансовите проблеми на Carrefour започнаха с оттеглянето на френската верига от Гърция през 2012 г. Така Marinopoulos изгуби партньора си и остана да развива самостоятелно хипермаркетите под франчайз.

    Към днешна дата оперират само 4 магазина на веригата от повече от 20 през 2010-2011 г. Много доставчици спряха да работят с нея заради натрупани задължения, заведени са и десетки дела за несъстоятелност срещу нея.

    Като начална дата за несъстоятелността на Marinopoulos е посочена 1 юли, посочва GRReporter. Компанията е натрупала дългове към над 3 хил. доставчици за стотици милиони евро.