Last news in Fakti

29 Юни, 2016 11:26 2 793 21

Премиерът пред Туск: Искаме ясна позиция от ЕК за АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • южен поток-
  • бойко борисов-
  • газ

Комисията да се произнесе и за „Южен поток“

Премиерът пред Туск: Искаме ясна позиция от ЕК за АЕЦ „Белене” - 1
Снимка: Пресслужба на правителството

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха тази сутрин големите енергийни проекти, които могат да бъдат реализирани на територията на България. Срещата в Брюксел се проведе по искане на Туск като продължение на телефонния разговор между двамата през миналата седмица.

Премиерът поиска ясната и категорична позиция на Европейската комисия и нейните служби за газоразпределителния център. Той постави и въпроса за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт” във връзка с АЕЦ „Белене”.

Концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. Ние обаче искаме да получим уверението на Комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство, посочи министър-председателят и препоръча ускоряване на диалога в съвместната работна група между българската страна и ЕК по темата. Той изтъкна също неопределеността около проекта „Южен поток” и очакваната от Брюксел позиция за АЕЦ „Белене”.

„България стриктно изпълнява задълженията си като държава-членка на ЕС, но също така очаква поставените от нея въпроси да получават своевременни отговори. И трите проекта са от съществено значение за реализиране на енергийната стратегия на Общността, основна част от която са диверсификацията на източниците и трасетата на доставки. Нито един от тези три проекта не е само български, те касаят позиции и решения на ниво Европейски съюз”, посочи министър-председателят Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пое ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от премиера Борисов теми и гарантира, че страната ни ще получи становище по проектите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    0 3 Отговор
    Не знам този каква функция изпълнява!
    - Ако решенията се вземат от Доналд Туск - да плащаме заплата на него! - За какво ми е Борисов?
    След като за пореден път стана ясно, че правителството всъщност играе ролята на чужда администрация и изпълнява чужди решения да вземем да плащаме на онези, които в крайн! а сметка вземат решенията
  • 2 кроко

    0 3 Отговор
    Боко, ако ЕС ти каже да се хвърлиш от моста, ще се хвърлиш ли, бе! Нямаш ли акъл в главата да прецениш кое е изгодно и кое не, нямаш ли дупзе да вземеш решение. Явно НЕ!

    Коментиран от #4

  • 3 7777777

    0 3 Отговор
    Позицията на ЕС е ясна отдавна, защото американците ги спряха тези проекти без да се съобразяват с икономическите интереси на България, сега ще плащаме неустойки на руснаците и ще ставаме още по бедни, защото винаги народа плаща за грешките на политиците! А щяхме да си имаме евтина енергия и да получаваме транзитни такси от газа! ПРОДАЖНИЦИ!
  • 4 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "кроко":

    "Кроко" и останалите- Ония дето "имаха дупе да вземат самостоятелни решения кое е изгодно за България" отдавна са в "глуха опозиция"!Без право на "помилване" при това:)И кога най-после ще разберете че КОЙТО ПЛАЩА,ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА?!И не се съмнявай,че ако ЕС каже на ББ да се хвърли от моста-той ще го направи!ТОЧНО В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ,ЗА КОЕТО И СМЕ ГО ИЗБРАЛИ!Аре сега прочети следващата статия ,според която 115500 ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ СА ПОДАЛИ МОЛБИ ЗА ЕВРОСУБСИДИИ,като за инфо само плащанията за единица площ/за дка/ за ОКОЛО 1 МИЛИАРД.Като прибавим и парите които БГ получава по още десетки програми за различните сектори,нещата отиват към 4 МИЛИАРДА.Дано сега поне ти се изясни защо се съобразяваме с Европа и дали Русия ако й угодим на относно тръбопровода и Белене ще ни ги плаща тия пари...ЕЖЕГОДНО!...Аз мисля че Македония по-скоро би го направила:)

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Ник

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Не мислиш младеж!
    Забравяш няколко прости неща. Когато говориш за субсидия, то трябва да ти е ясно, че тя е до време. Самото наименование съдържа в етимологията си срочност. Тези субсидии драги свършват 2020 год. При над 30 млрд. дълг и унищожени средства за производство не знам как виждаш събитията?
    Второ освен срокът и забравяш и факта, че и другите членки получават субсидии и те са по- големи от субсидиите за България. За това ядеш полски яйца, испански ягоди, холандски домати, Белгийски прасета и Ирландски телета. Не ти знам познанията и опита в реалният бизнес, но като гледам мислите ти едва ли опитът ти в бизнесът и МИО нахвърлят да си поръчаш нещо през ebay. За това е добре да мислиш и да питаш преди да даваш генерални заключения.
    Вече е повече от ясно, че благодарение на милите ни политици, енергетиката ни е отписана кауза, както и промишлеността и който и да е отрасъл на страната. Единственият бум и вече можем да му сложим ироничното определение "Отрасъл" е държавният апарат. Защото там наистина си ги отглеждаме - но това е друга тема!
    Понеже видимо не схващаш идеите ще ти го смеля в следният формат:
    - Ако ти имаш примерно 2 магазина. Единият от тях е с добри обороти и печелиш добре. Намира се на хубаво място и има потенциал да стане още по- добър. А другият е малък квартален магазин с лоши обороти, калпави продавачки и слаби клиенти, загнезден между няколко други магазина на конкуренцията ти.
    Кой магазин би предпочел?
    -Отговорът е прост нали?
    Онзи, който върви добре и от него печелиш ти е фаворита - нали?
    Сега си представи че конкуренцията ти идва при теб и ти казва ще ти дам пари (субсидия)този, печеливш магазин да не работи. Ще ти оставим онзи малкият, квартален магазин, а за другият ще ти дадем пари да не работи!
    Моля отговори ми на въпроса, какво би предприел?
    - Кое правилното решение?
    Ако ти се вижда сложен казуса и не си го разбрал, ще ти го дам следващият път в друг вариант - с шоколадчета. Децата по- лесно възприемат логическите задачи с лакомства.
  • 6 За Путин

    3 0 Отговор
    Европейската позиция е пределно ясна - с приоритет ще се ползват различни източници и доставчици. Това е една от причините цената на газта в Европа да пада. Още не е приключило антимонополното разследване, но там резултатът е пределно ясен. А за сравнение цената на газа когато слугувахме предано на Русия струваше 450 лв./куб.м, а като спряхме слугинажа струва 281 лв./куб.м. Цифрите са достатъчно красноречиви, за да отпаднат повечето тези в подкрепа на руския монопол.

    Коментиран от #7

  • 7 Ник

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "За Путин":

    Хайде и на теб да отговоря,
    Цената на природния газ в момента действително е ниска. Само че не се дължи на това за което говориш. Последните обявления в международен план говорят за 17-т годишно дъно. Само за месец март цената е поевтиняла с 26% и тук не говорим за България!
    Добре е да прочетеш анализите!
    Второ, добре е да се огледаш по кои проекти се работи в Европа!
    Северна Европа проектите са 2 Северен Поток и Източен Ринг. За тези два проекта газта е Руска.
    На юг има един задвиежн проект Южен Газов Коридор (Тап и ТАНАП) и 2 разтоварища на Гръцка Територия...
    Хайде и на теб ще ти поставя ултиматум- извади дължината на трасетата, цената на проектите, транзитните страни и къде е България в схемата. Дай да видим кой проект е изгоден, кой е с по- голяма зависимост, експлоатационни разходи и да си говорим сериозно.
    Иначе други, глупости не ми се слушат. Ако имаш мерак да говорим конструктивно - давай! Иначе разни голи твърдения не ми се слушат
  • 8 За Путин

    2 0 Отговор
    Ти говориш глупости омесени с полуистини докато защитаваш яростно руския монопол. Друга причина да поевтинее газта е свързаността между отделните държави с възможност за ревересивни доставки. А следващата прична да поевтинее газта е появата на нови големи и средни играчи, които сериозно застрашават монополната позиция на русия чрез натиск и непазарни механизми да владее пазари.

    Коментиран от #17

  • 9 кроко

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    освен това, което казва Ник, субсидиите в България се получават от определен кръг хора. Преди няколко дни имаше едно журналистическо разследване за субсидиите за площ и по-спец за тези за жито, които площи са най-голям процент и дори се увеличават непрестанно. Според това разследване 100 индивида чрез 3700 свързани физ. и юридически лица прибират 75% от субсидиите за земеделски площи, като най-много са парите за жито. Не случайно има рязко увеличение на площите с жито. И същите тези 100 индивида прибират 67% от парите за развитие на селските райони. Това е България и нейните субсидии. Мислиш ли че това не се знае от покровителите ни от ЕС - знае се, но си затварят очите защото управляващите им играят по свирката.

    Коментиран от #10

  • 10 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "кроко":

    Кроки,...Потънал си до ушите в блатото на русофилията и това ти пречи да осъзнаеш,че 2/3 а може би и 3/4 то българите имат земя-кой- повече,кой-по-малко.И ЗА ТАЯ СИ ЗЕМЯ ПОЛУЧАВАТ РЕНТА ЕЖЕГОДНО!А сега си направи справка в мрежата КОЛКО Е БИЛ СРЕДНИЯ ПАРИЧЕН РАЗМЕР НА РЕНТАТА ПРЕДИ ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС,И КОЛКО Е СЕГА.А дали "индивидите" за които споменаваш са 100 или друго число-няма никакво значение-важното е какво стига до преобладаващата част от населението.А ако случайно им завиждаш на тия "индивиди"-ами пазарът е свободен -вадиш пачките,купуваш земя и техника и ставаш като тях!Всъщност ти и Премиер можеш да станеш-стига да има кой да те избере.В края на краища това е демократична България и за това гласувахме!Между другото износа на зърно/пшеница,царевица и слънчоглед/ е ОСНОВНОТО ИЗНОСНО ПЕРО НА БЪЛГАРИЯ,отрасъла е "на 6" и е несравнимо много пред другите стоки за износ!А колко работни места създава-няма да говорим.Ама такъв е светът-БМВ-тата летят,конете препускат след тях,а ...хейтърите си хейтват .Та кой за квото е учил с две думи:)

    Коментиран от #14, #15

  • 11 УУУУУУ

    0 0 Отговор
    За да стане ,,Кроко " Премиер ... в БЪЛГАРИЯ освен от вота на избирателя той трябва да притежава и качества за този пост ...а те са да е МУТРА ..и да лъже на поразия...Не е достатъчно да излъже жена си ..а да излъже един цял народ...

    Коментиран от #12

  • 12 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "УУУУУУ":

    Хаха!Да бе-свалихме "Тройната коалиция" с Орешарски от власт защото не умееше да лъже:)

    Коментиран от #13, #16

  • 13 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Пич, наистина си мнооого повърхностен откъм разсъждения. Доста ти куца мисленето, а почти всяка твоя дума и теза прекалено лесно се оборва.
    "...2/3 а може би и 3/4 то българите имат земя-кой- повече,кой-по-малко.И ЗА ТАЯ СИ ЗЕМЯ ПОЛУЧАВАТ РЕНТА ЕЖЕГОДНО!А сега си направи справка в мрежата КОЛКО Е БИЛ СРЕДНИЯ ПАРИЧЕН РАЗМЕР НА РЕНТАТА ПРЕДИ ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС,И КОЛКО Е СЕГА"

    Според твоите разсъждения селата трябва да процъфтяват от рентиерите, нали така?! Ти да не би да си инвалид нещо и да не си излизал извън стаята последните 20-30 години? Ако е така, извини ме!
    ...ДА, износът на пшеница и слънчоглед ни е на 6, но какво го топли от това бай Добри от Лясковец или някой друг в държавата, освен въпросните феодали. И "какво стига до преобладаващата част от населението" според теб, при условие че дори хлябът, който ядем не се прави от това жито?!
    Абе стилът ти на изхвърляне, хиперболизиране на нищо-правенето подозрително прилича на стила на вожда. Той ли ти е кумир? Да не би да имаш пижама с неговият лик и портрет над леглото.
    ;)
    п.с.
    Русофилията няма нищо общо с рационалното мислене на хората с чието мнение не си съгласен. Но всякакви фобии, филии и прочие, определено пречат на нормалният мисловен процес.
  • 14 кроко

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Взички знаем че си изключително ограничен, но все пак имай мярка! Не е въпрос на завиждане, а на кражба и справедливост. Рентата в първомайския край преди ЕС беше 10-на лева, сега е 20. Ама и цените не бяха такив тогава. А това с двете трети беше след нач. на демокрацията, когато върнаха земите. После скапаха земеделието и когато цените на зем. земя бяха смешни тия въпросните въпросните хора с многото субсидии са си понакупили декари.

    Ако можеш, опровергай ми подозренията че страдаш от шизофрения като отговориш по същата тема , а не да я сменяш.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сори

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    чИИ СА ДУМИТЕ ,,дА ПУКНА АКО ЛЪЖА "...
  • 17 Ник

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "За Путин":

    Хайде бе, чакам с анализът ти от къде идва газта за Северна Европа и каква част от нея е Руска. Какво е потреблението и как стига до нас. Обясни ми къде е хъба Баумгартен, от къде се захранва защо е свързващо звено по тръбопровода "Източен Кръг". Апропо нека отбележим че в официалната страница на Eastring е записано че е алтернатива на Южен Поток.
    Обясни ми как НЕ РУСКАТА- РУСКА ГАЗ от East не е свързана с ГАЗПРОМ! Отвори картата на газопреносната мрежа на Европа и обясни от къде идва НЕРУСКАТА газ от Газпром за EASTRING.
    Чакам те все още и за коментара за Южен Газов Коридор - дължина, стойност, обем, транзитни страни и къде в схемата е България.
    Давай да видим къде са полуистините?
    Не обичам голи приказки - ЧАКАМ!
  • 18 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    само дано не рестартират поредната комунистическа тъпотия наречена аец белене,ще взимаме пак огромни заеми да строим мастодонт дето освен да се хвалим, че сме ядрена нация за нищо друго няма да ни трябва и пак ще го отгладуваме десетки години.

    Коментиран от #21

  • 19 onq s konq

    2 0 Отговор
    Белене задължително трябва да бъде построена,защото мургавият мъдрец е казал:"Колкото повече произведена енергия,толкова повече ток за крадене"!

    Коментиран от #20

  • 20 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    ....и кабели
  • 21 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Първо, така или иначе там им много наляти пари и също така ще си платим реактора щем-нещем. И второ така или иначе взимаме заеми, поне да се направи нещо с тея пари, а не смо да се крадат по 5 годишни магистрали, плачещи за ремонт и златни спортни площадки.