Last news in Fakti

23 Юли, 2016 12:58 1 180 21

От есента ще имаме интерконектор с Румъния

  • газ-
  • румъния-
  • петкова
От есента ще имаме интерконектор с Румъния - 1
Снимка: Министерство на енергетиката

„През есента на тази година страната ни ще има първата изградена междусистемна газова връзка – тази с Румъния“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която заедно с румънския министър на енергетиката Виктор Влад Григореску провери хода на изграждане на участъка под река Дунав от интерконектора. На посещението на площадката в град Мартен, област Русе бе представена техниката на австрийската компания Хабау, която работи по основния и по резервния газопровод.

„Всички дейности се изпълняват по график,благодарение на добрата координация между газопреносните оператори на България и Румъния – „Булгартрансгаз“ ЕАД и "Трансгаз" С.А.“, подчерта министър Петкова. По думите й с изграждането на интерконектора България-Румъния ще се осигури възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставки на природен газ. Междусистемната свързаност между България и съседните страни ще изпълни един от основните приоритети на Европейския енергиен съюз. Румънският министър Григореску заяви, че завършването на проекта не е лесно, но изрази увереност, че графикът ще бъде спазен.

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод. Тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД и "Трансгаз" С.А.“ подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 2 Отговор
    При условие, че Румуния не може да задоволи личното си потребление с производство, газта ще е...?
  • 2 Goro Lafchi

    1 2 Отговор
    Отговор: От Бутан, даже газта направо ще е пропан бутан!
  • 3 desilator

    2 2 Отговор
    Дано така кратко и ясно да прочетем за първите количества гориво , преминало през интерконектора с Румъния , за да спрат коментари като на "Goro Lafchi". И българските предатели да се захапят отзад.

    Коментиран от #4

  • 4 Goro Lafchi

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "desilator":

    Веднага си го местя в другия крачол, в чест на големия родолюбец под мен! С благопожелания все така да търси и разобличава враговете на народа. Едно време се търсиха враговете с партиен билет, и сега оцелелите се правят на демократи. Единия щял да се разправя с инакомислещите, ама видиш ли чак, когато НАТО нападне Русия(оня с коня). Този под мен врагове му се привиждали!

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Goro Lafchi":

    Мн злобно к-ле си "горо",при това от тия които са готови да продадат и родителите си в името на бълг-.съветската дружба!Не ти знам далаверата от това/пък и едва ли имаш изобщо/,но ако си мислиш че ще се сбъднат думите на деветосептемврийските глашатаи че при соца всички ще ядем на вола от един общ казан и жените ще бъдат общи,просто забрави.А можеби си повярвал и на по-сетнещите апологети,че от "развития социализъм " до комунизма е само една крачка и тогава "всеки ще работи според възможностите си,а ще консумира според потребностите си"!?Или пък "научните" заблуди,че при соца за разлика от капитализма нама експлоатация на човек от човека,защото средствата за производство които носят принадената стойност са държавна собственост.А "държавата-това сме ние"?!А всъщност "държавата" бяха един не-малък отбор от нагли хитреци,които благодарение на военната съветска подкрепа и вездесъщата ДС си живееха като петролни шейхове.Само че вместо петрол притежаваха цяла държава с роби,прилено оградени в кошарата от "Желязната завеса"!Та това време ли искаш да се върне,щото сега си гол като пушка?Няма стане твойта работа мой човек.Посмъртно!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Goro Lafchi

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Шшш, отворко, на мъжкар ще се правиш, когато си "тет а тет". Не ми отваряй устата! Кой има право да ме нарича предател, кое е тоя? Св. Пантелеймон? Ти какъв си му? Адвокат ли бе! Ти виждал ли си диплома за завършено юридическо образование? Или по точно-ПРАВО, защото така пише в моята диплома. Каква българо-съветска дружба те гони, трактористче селско! Я ми изкарай един мой пост във възхвала на Путин или Русия! Айде бе отворко! Не да ми казваш, че не е от голямо значение, че любимия ти ръководител е бил член на "партията любима"! Много сте ми смешни!

    Коментиран от #9

  • 7 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Тъгадък, що си толкова умен? Само на клоун се правиш! Как беше-тема Б.Б. на посещение в Иран, ще продава реактора. Уррра! След два дена-иранците няма да го купят, твой пост-като не можем да го продадем, ще го подарим(не е дословно, че не съм длъжен да помня глупостите ти). И като се правиш на смешник, какво си мислиш? Че си хванал Господ за шлифера ли? И, какво? Откъде ще е газа? От Норвегия ли или от терминали за втечнен газ от Америка и Катар, някъде от Северна Европа? На каква цена, по-висока или по-ниска? Хайде дай един смислен отговор, драги ми смехурко!
  • 8 onq s konq

    2 2 Отговор
    Май се заформи епизод от "Тримата глупаци".Вие двамата сте си чистокръвни,но някакси излиза че аз съм третият,щото се хабя с вас.Аре бегайте у лево.
  • 9 шшшшт

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Goro Lafchi":

    Пениш се ти, ама наистина си предателче ! Какво сега не ти харесва румънския интерконектор това, че не е руски ли ?? Като нещеш да помагаш, поне не пречи, не мъркай и не реви като вдовица ...))
  • 10 Бай хой

    2 2 Отговор
    Това козячетата са големи патгриоти. И изтъкват че предимствата на това нещичко се изчерпват с това че не е руско или няма да се доставя евтин руски газ през него.

    А ся стана ясно кой е предател и загробва Българските интереси за възможността да държи ибрика.

    Също както историята с ТЕЦовете. Удариха им една боя и цената на електричеството скочи десетократно, но нали вече плащаме на краварите.

    Никъде не се споменава на каква цена се изграждат тези интерконектори, нито кой ги строи. Добра европейска практика. Но сме свидетели каква врява се вдига около договорите за Южен поток и Белене. Просто изродите не ги интересува нищо освен загробването на Българските интереси.

    А някои тук са седнали да хитруват.

    Коментиран от #12

  • 11 ПАК ТРОШАТ НАРОДНА ПАРА

    2 2 Отговор
    От ГРЪЦКИЯ КОНЕТКТОР ГАЗТА ЩЕ Е ТРИ ПЪТИ ПО СКЪПА ОТ РУМЪНСКИЯ ДВА ПЪТИ И ТО С НЕДОСТАТЪЧЕН КАПАЦИТЕТ.ПЪЛЕН Т...К И СЛУГИНАЖ СА ТЕЗИ ПРОЕКТИ.
  • 12 шшшт

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    Евтин руски газ ? Ти сам поне вярваш ли си ве хойчо ? Но, карай може и да мине, пиши важното е копейките да капят !

    Коментиран от #13

  • 13 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "шшшт":

    Деске я спомени поне един случай на продаван някъде природен газ който да е по евтин от руския.

    А да пвидим какво ще отговорят от козяк и как ще си заслужат сребърниците.

    Коментиран от #14

  • 14 шшшт

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    Монго, аз не съм ти" бюро справки" имаш си интернет ако ти трябва много търси си сам.

    Коментиран от #15

  • 15 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "шшшт":

    Десииии, например в Португалия където ползват втечнен хамерикански газ цената е три пъти по висока от колкото в България. Това е за ориентировка към какви цени са се устремили милите ни продажници.

    Коментиран от #16

  • 16 шшшт

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    стига си лъгал кът дрът сиганин в Португалия и Испания хамериканският газ е 5 пъти по евтен от руския.
  • 17 Бай хой

    1 2 Отговор
    Десииииии, ето ти цените в европа:

    https://www.overgas.bg/natural_gas_price

    Та е ясно кой лъже като дърт евро ром.

    Коментиран от #18

  • 18 шшшт

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    Монгооо, скрий се някъде стези фалщиви цени от 19 и балканската война и не ми пускай фалшиви линкове аз все едно не ги отварям. А дърт евро-ром ке викащ на тейко си ! Ясно ?

    Коментиран от #19

  • 19 Монго

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "шшшт":

    Мило, престани, не съм с ник Бай Май! Ет ма на, знам че си се затъжила за мен, но не ме припознавай във всеки срещнат, та дори да има Хой в ника му.

    Коментиран от #20

  • 20 шшшт

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Монго":

    Е, няма да престана мили Хойчо (kcaniba), не се прави на ударен с мокър парцал , понеже от далеч ти се виждат простотийките които ръсиш във форума и си ми напълно ясен , че си хибридче-3 в 1. Да не забравиш да хапнеш малко сладоледче и да налееш омекотителче в джакузито, по няма да те боли. Обади се !

    Коментиран от #21

  • 21 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "шшшт":

    Неграмотник, не виждаш ли че информацията е от EUROSTAT.

    Ама то и какво може да се очаква от същество което и на сън се стряска от линкове и руснаци.

    Отговарям ти сега понеже се наложи да пътувам и отсъствах известно време.