Last news in Fakti

29 Юли, 2016 08:22 1 518 0

Пречки пред изграждането на АЕЦ във Великобритания

  • великобритания-
  • електроцентрала-
  • въпросителна

Британското правителство ще разгледа проекта до есента

Неочаквани пречки се появиха пред изграждането на първата за последните 20 години атомна електроцентрала във Великобритания. До това се стигна, след като правителството отложи за есента вземането на окончателно решение, съобщи Би Би Си.

Проектът „Хинкли Пойнт“ в Съмърсет струва 18 млрд. паунда. По-голямата част от финансирането идва от френската фирма EDF. Финансирането бе одобрено по време на среща на борда на компанията.

Договорите трябваше да бъдат подписани днес. Британският министър на бизнеса Грег Кларк обаче заяви, че правителството първо ще разгледа внимателно сделката, преди да я подкрепи.

Изпълнителният директор на EDF Винсент де Риваз е отменил планираното си пътуване към Великобритания.

Противници на проекта твърдят, че той може да има ефект върху околната среда, като разходите по него да се увеличават. Те са притеснени, че в строежа на централата ще участват и външни правителства. Една трета от разходите ще бъдат подсигурени от китайски инвеститори. От EDF все пак се надяват, че до следващата година 2500 техни работници ще започнат работа по централата.

От компанията определиха централата като „уникален актив за френска и британската индустрия“. От там смятат, че това ще е от полза за ядрените сектори и на двете страни. Централата ще даде и тласък на заетостта.

Решението на британското правителство бе приветствано от Асоциацията на ядрената индустрия. То бе подкрепено и от съюза на работодателите GMB.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА