Last news in Fakti

29 Юли, 2016 13:12 3 223 0

УниКредит: Мюстие прави коренни промени на първа линия

  • уникредит-
  • мюстие-
  • банка-
  • промени
УниКредит: Мюстие прави коренни промени на първа линия - 1

Марко Ферандо

Разместването на върха на УниКредит, замислено от Жан Пиер Мюстие и одобрено преди дни от борда, не е само в имената. Това беше неочаквано (събранието не беше на дневен ред) и показва ясно волята на новия изпълнителен директор за бързи промени.

Простота, прозрачност, ефикасност, критерии за ръководство на операцията, която се базира на разделянето на бизнес функциите, от които ще се иска да генерират приходи и управленческите функции, на които ще се възложи да управляват разходите и рисковете.

Начело на първата се връща фигурата на едноличния генерален директор, роля, поверена на Джани Франко Папа, който доскоро беше зам. директор с компетенции в Corporate & investment banking; успоредно с това, управленческите функции: до днес бяха в сферата на компетенциите на Паоло Фиорентино, високо уважаван мениджър на банката, от 1 септември - когато ще влезе в сила новата органиграма - ръководството ще мине в ръцете на двуполюсното управление, състоящо се от Раниери де Маркис, настоящ шеф на одита и Франческо Джордано, изпълнителен директор на HypoVereinsbank или HVB. Джордано ще има специфични отговорности относно разходите, покупките, недвижимото имущество и финансите.

И тук се появява фигурата на финансовия генерален директор, изпълнителен директор на цялата група, в лицето на Мирко Бианки, понастоящем работещ в Банк Аустрия, който фактически ще заеме мястото на Марина Натале.

 

Новата структура
Изпълнителен  директор Жан Пиер Мюстие

Бизнес  функции

Генерален директор Джани Папа

Оперативни функции

Раниери де Маркис

Франческо Джордано

 

 

Италия   Австрия Изпълнителен  директор ІТ/ВО/ВТІ

Продажби

Андреа Казини

Ремо Тарикани (вице)
Германия Мирко Бианки

Вътрешна група

Контролна система

Corporate

Джовани Ронка /

Лучо Ици (вице)
ЕО / Полша Недвижимо  имущество / Доставки Началник по сигурността / Началник по информатиката
Global Cib Pioner Началник база данни Правни операции
Джанфранко Бизани Fineco    
Оливър Каиат        

Управленческата верига се скъсява, но в същото време, групата на върха се разширява, с цел „да се опрости групата, да се направи по - ефективен оперативния апарат, да се усили капацитета за диференциране на отговорностите”. Разместването на върха на Уникредит, замислено от Жан Пиер Мюстие и одобрено от борда, не е само в имената. Това се случи неочаквано (събранието не беше на дневен ред) и показа ясно волята на новия изпълнителен директор за бързи промени, без загуба на време да се пренапише първата линия, механизмите на действие и посоката на движение на групата.

Структурата на управление още от едно време беше една от слабите точки на УниКредит, върху която се концентрираха колебанията на пазара. Още миналото лято, Федерико Гидзони беше направил опит да реорганизира върха (от тогава датира напускането на Роберто Никастро и Алесандро Дечо), но сега Мюстие реши да действа по - решително и по органичен начин, макар че избра кадрите от самата банка УниКредит.

Простота, прозрачност, ефикасност, критерии за ръководство на операцията, която има за крайна цел създаване на ценности, се базира на раздвоението между бизнес функциите, от които ще се иска да генерират приходи и управленческите функции, на които ще се възложи да управляват разходите и рисковете. Начело на първата се връща фигурата на едноличния генерален директор, роля, поверена на Джани Франко Папа, който доскоро беше заместник - директор с компетенции в Corporate & investment banking. Тук, мениджърът успя да приложи пряко идеята за банка, която предоставя услуги и се предлага според изискванията на клиентите, нещо, което беше вече въведено от Мюстие, когато беше началник на Световната търговска банка /Cib/ и сега Папа ще трябва да приложи този принцип върху цялата група. Всъщност, на него се поверява отговорността за всички бизнес пространства (отделните домашни пазари, Pioner, Fineco, Световна търговска банка), освен това „ще ръководи дигиталните стратегии на групата и ще трябва да дефинира новия модел услуги на банката”, както се уточнява в една нота.

Успоредно с това, както беше споменато, също и управленческите функции. До днес сферата на компетенциите на Паоло Фиорентино, високо уважаван мениджър на банката, от 1 септември - когато ще влезе в сила новата органиграма - ръководството ще мине в ръцете на двуполюсно управление, състоящо се от Раниери де Маркис, настоящ шеф на одита и Франческо Джордано, изпълнителен директор на HypoVereinsbank или HVB. На практика, два финансови профила, с ясната задача да контролират разходите и рисковете. Не случайно Де Маркис ще бъде шеф на всички оперативни дейности, на сигурността /охраната/ и на вътрешния контрол, докато Джордано ще има специфични отговорности относно разходите, покупките, недвижимото имущество и финансите. И тук се появява фигурата на финансовия генерален директор, един изпълнителен директор на цялата група, в лицето на Мирко Бианки, понастоящем работещ в Банк Аустрия, който фактически ще заеме мястото на Марина Натале, която ще остане в групата и ”ще ръководи Strategy e M&A във фазата на стратегическа ревизия на дейностите”.

Двуполюсното управление, тоест, споделената отговорност, има очевидни плюсове относно прозрачността и бъдещия търновър и се харесва на Мюстие, който е решил да го приложи също и в Световната търговска банка (Джанфранко Бизани и Оливър Каиат са назначени за отговорници), а за една стратегическа зона като Италия, поверена на Андреа Казини, настоящият отговорник за дейностите на групата в България е Джовани Ронка, в момента шеф на филиала в Ню Йорк: първият асистиран от заместника си Ремо Тарикани, ще ръководи дейностите по продажби, вторият, с Лучо Ици за заместник, ще отговаря за корпоративните дейности. Габриеле Пичини, настоящият отговорник /country chairman/ за Италия, ще остави позицията си на шеф на дейностите в Италия, и „ще заеме позиция в групата „докато Бернардо Мингроне ще напусне ръководната си длъжност в УниКредит.

А изпълнителният директор? „Най - накрая ще може да бъде изпълнителен директор”, прошепна един висшестоящ управник на Пиаца Гае Ауленте. Да, защото с по - малко преки договори за продажба на ценни книжа „ще може да се фокусира върху дефиниране на стратегиите на групата и върху оптимизиране на структурните разходи”. „С една по - лека структура, една по-кратка договорна линия и по - ясни отговорности, ще можем да дадем импулс на една политика на групата, насочена към строга дисциплина на рисковете и разходите и силно фокусирана върху способността за изпълнение”, каза изпълнителният директор, подчертавайки възможността „да дадем ръст, където е възможно, на вътрешните ресурси”. Следващата стъпка „дълбок анализ на стратегическия план, който ще бъде огласен преди края на годината и който ще има за основна цел оптимизиране на нашата капитална структура, постепенно намаление на разходите и все по - добри възможности да предложим на клиентите на УниКредит една изключителна международна платформа на групата”. Преструктурирането трябва да приключи през ноември и Блумбърг направи хипотетично предложение за един микс на базата на концесии (Пекао върху всички) и увеличение от 5 милиарда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА