29 Юли, 2016 22:05 1 709 0

Тероризмът подплаши туристите, на които Европа разчиташе

  • тероризъм-
  • туризум-
  • европа-
  • хотели-
  • туристи-
  • атентати-
  • икономика

Европейската икономика се срива главоломно

Тероризмът подплаши туристите, на които Европа разчиташе - 1
Снимка АП/БТА

Смразяващите новини идват една след друга: Ислямска държава избива цивилни в Брюксел и Ница. Смъртоносни изблици на тероризъм в Германия. Ужасяващо убийство на свещеник в малък френски град, Нестихващи предупреждения, че може би се задават още атаки.

Вълната от нападения в Европа повдигна въпроса дали потенциалните нови заплахи за стабилността са се установили трайно на стария континент. Политическите предизвикателства пред европейските лидери са очевидни, а въздействието върху икономиката на региона може да бъде също толкова сигурно.

"Преживяваме структурна промяна, на прага ни стои война, която не е съществувала преди", заяви пред "Ню Йорк таймс" Жорж Панайотис, президент на MKG Group, туристическа компания, със седалище в Париж. "Ако не се разреши, проблемът ще продължи."

Последиците от тази промяна върху предприятията - големи и малки, вече са дълбоки.

В Мон Сан Мишел, средновековен манастир, който е една от най-посещаваните френски туристически дестинации, една хотелска верига отчита спад до 70% в продължение на месеци след атентатите в Париж от 13 ноември. Бизнесът на Sodetour Group никога няма да се възстанови.

Американски и японски туристи постоянно отменят резервациите си, макар крепостта да се намира на изолирана скала край северозападното крайбрежие на Нормандия много далеч от Париж. Sodetour Group е трябвало да даде 4 месечен неплатен отпуск на почти една трета от своите 230 служители и временно да затвори половината от своите пет хотели и четири ресторанта.

Бизнесът започнал да се съвзема когато се атентат окървави Ница. Отказите скочили с 20 на сто и се очаква да нараснат след убийството на свещеника в Руан.

"Това, което се случи в Руан показва, че подобна трагедия може да се случи и тук, или където и да е", заявява изпълнителният директор на хотелската верига. "Тези атаки правят планирането на бизнеса невъзможно."

Вълната от терористични атаки нанесе силен удар върху европейската икономика и по-конкретно върху един от най-важните ѝ сектори - туризма.

Тази година икономическият растеж в 19-те страни, които използват еврото се върна до нива, невиждани от финансовата криза през 2008 г.

В петък Европейският съюз съобщи, че инерцията се е забавила през второто тримесечие, а икономиката е отчела ръст само с 0,3% от април до юни, което е спад от 0.6% в сравнение с предходното тримесечие.

Макар да няма отлив на инвестиции, туристите от цял свят започват да преосмислят Европа като централна дестинация за пътуване. Това доведе до значителен спад в туристическата индустрия, която представлява 10 на сто от икономическа дейност на Европейския съюз.

Междувременно европейските правителства харчат стотици милиарди евро за подсилване на вътрешната сигурност и операциите срещу Ислямска държава.

Франция, третата най-голяма икономика в ЕС, след Великобритания и Германия, се бори да излезе от дълъг период на стагнация и висока безработица.

Финансовите министри на 20-те най-големи икономики в света, проведоха среща миналата седмица в Китай, на която бяха обсъдени геополитическите конфликти и тероризмът като нарастващата заплаха за световната икономика. "Светът вече познава терористичните атаки. Но днес, честотата на атаките създава нова ситуация на несигурност", заяви френския министър на финансите Мишел Сапен.

В Белгия, където през март Ислямска държава извърши терористични атаки на летището Брюксел и в метрото, в която загинаха 32 души, икономиката вече претърпя загуба от почти 1 милиард евро, заяви правителството тази седмица. Най-тежък удар са понесли хотелите, ресторантите и туризмът като цяло. Концерти, карнавали и спортни събития бяха отменени, с което приходите от развлекателната индустрия рязко секнаха.

Правителство на Германия призна миналата седмица, че страната се е превърнала в мишена за Ислямска държава след поредицата от нападения срещу цивилни граждани.

Туристически фирми си задават въпроса дали най-голямата икономика в Европа все още е в безопасност.

Терористичните атаки са взели жертви и в лъскавата модна индустрия. Водещи марки като Hermès, Louis Vuitton и Prada са докладвали спад в продажбите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА