Last news in Fakti

18 Август, 2016 17:49 1 815 3

Рекорден добив на мините ни през 2015 г.

  • мини-
  • добив-
  • природни ресурси
Рекорден добив на мините ни през 2015 г. - 1
Снимка: БТА

България е на трето място в Европа по добив на злато и мед. През миналата година общият добив на полезни изкопаеми в страната достига 112,54 милиона тона, което представлява рекорд в историята на минното дело у нас, съобщава БНТ.

Добивът на минната индустрия за миналата година бележи повишение с 12% спрямо 2014 година. Повишение в добива се наблюдава при почти всички подотрасли - най-вече при добива на индустриални материали, инертни и строителни материали и твърди горива.

Общата стойност на произведената продукция на промишлените предприятия от отрасъла възлиза на 2,41 млрд. лв. През изминалата 2015-та година минерално-суровинният отрасъл е създал 27% от добавената стойност за икономиката.

513 са предоставените концесии за добив на подземни богатства. Основните суровини, които се добиват у нас, са лигнитни въглища, оловно-цинкови, медни и полиметални руди, гипс,варовик, бентонит, каолин, кварцови пясъци,огнеупорни глини и мрамор.

В добивната промишленост у нас работят близо 24 хиляди души. Средната годишна заплата на заетите в отрасъла за 2015 година е 16 353 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо

    0 0 Отговор
    Добивът е голям - файдата никаква..
    Няма по-робска държава от България.
    Дори и в Африка не ги крадат така.
    Вън от страната на крадливите еврейски корпорации !
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Но това радва само концесионерите, те плащат 1 процент и прибират 99. Понеже този ревящия Костов, наред с много други, раздаде държавните блага за жълти стотинки. Има си държавни дружества, които могат да се управляват с мениджъри като частни такива, да се инвестира и да се прибира богатството на страната за държавния бюджет, за справка скандинавските страни. Но у нас явно са само корумпирани полуидиоти в политиката, друго обяснение няма. За справка за заплащането един 25г миньор в Австралия получава от 150 до 200х. долара годишна заплата. Това компенсира уврежданията на здравето му в по-късен етап. Нашите с какво ги компенсират?
  • 3 Абв

    0 0 Отговор
    Това е срам и позор за властвуващите ,защото те продадоха всичко под земята ни и над нея за да си напълнят ненаситните гърла,мошениците !