Last news in Fakti

23 Август, 2016 11:27 1 589 2

Интересни промени при германския износ

  • германия-
  • икономика-
  • износ

С 15% се увеличи експортът на Германия към Иран през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на миналата, като достигна 1.13 млрд. EUR, сочат данните на Федералното статистическо бюро (Destatis). Причината е свалянето на международните санкции от Иран. Германия е изнесла предимно машини и оборудване.

„В Иран има силно търсене на технологично оборудване. Следва това на химическа продукция и електротехника. Също така има интерес към възобновяемите източници на енергия, главно вятърни електроцентрали”, казва председателят на германо-иранската търговска палата, Михаел Токус.

Експортът на Германия към Иран ще продължи да се увеличава през следващите месеци, като ще достигне ръст от 25% през настоящата година и 30% през 2017-а.

Не толкова добри обаче са данните относно износа в други държави. Експортът към САЩ и Франция – два от най-важните за Германия пазари отчитат спад през първото полугодие, съответно с 4% (до 53.4 млрд. EUR) и 2% (до 52.1 млрд. EUR).

Експортът към Великобритания, която се явява третият най-важен за Германия пазар остава без промяна спрямо първата половина на 2015 г. – 44.8 млрд. EUR.

Като „сдържано” може да бъде окачествено търсенето от развиващите се пазари. Германският експорт към Китай се е увеличил едва с 1%, до 36.3 млрд. EUR, а към Бразилия е спаднал с цели 18%, до 4.4 млрд. EUR. Спад има към ЮАР, който е в рамките на 11%, също до 4.4 млрд. EUR.

„Германският износ през тази година ще се увеличи по-малко от очакваното. Причината са външни рискове, включително и решението за излизане на Великобритания от ЕС и предстоящите избори в САЩ и Франция", казва Антон Бьорнер, председател на Федералната асоциация по търговия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дани

    1 0 Отговор
    А НИЕ какво направихме, след като от Иран вдигнаха рестрикциите ?
    Ще се опитам да отговоря - НИЩО! Малко трябва да се задействат Б.Б. външни министри и куп други абонати за заплата...
  • 2 всички

    1 0 Отговор
    ни облъчваха ,че ще им продадем атомен реактор .....трябва бойко да плаща за качествена пропаганда ...детско-юнушеската школа от джурналя издиша!