Last news in Fakti

23 Август, 2016 19:49 1 578 1

Най-големият полски застраховател иска да купи „Bank Pekao“

  • bank pekao-
  • уникредит-
  • банка-
  • застрахователи-
  • полша-
  • сделка

„Bank Pekao“ е втората най-голяма в страната

Най-големият полски застраховател иска да купи „Bank Pekao“ - 1
Снимка: Bankier.pl

Най-големият полски застраховател – PZU – подготвя оферта за придобиването на „Bank Pekao“, притежавана от УниКредит, съобщи „Файненшъл таймс“.

Застрахователната компания иска да закупи полската банка, която е втората най-голяма в страната, посочи изданието, позовавайки се на свои източници.

Подготвяната сделка е част от усилията на полското правителство да си върне обратно контрола над местните банки, попаднали в ръцете на чуждестранните инвеститори.

Друг източник заяви, че успешната сделка зависи от желанието на италианската банка УниКредит да продаде полската. Изпълнителният директор на PZU Михал Крупински ще пътува до Милано през тази седмица, за да обсъди възможната сделка.

След като новината бе разпространена, във вторник сутринта цената на акциите на най-важната системна банка в Италия се повишиха с 2.8 %. Акциите на PZU и „Bank Pekao“ пък паднаха с 3.3% и 2.6%.

Полските застрахователи от PZU и италианската банка УниКредит отказаха коментар по случая. Анализаторите посочват, че продажбата на „Bank Pekao“ е очаквана и ще даде възможност на УниКредит да запълни капиталовите си буфери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    0 0 Отговор
    Много се изписа за риска, който представляват слабите в момента италиански банки за останалата част от финансовата система на Еврозоната. Рискът е реален, но той скрива един по-голям риск, който може да застраши политическото, както и икономическото бъдеще на зоната. А само преди седмица един смешник като Симеон Дянков ни убеждаваше от тв ефир колко хубаво било да сме в Еврозоната и как трябвало едва ли не да драпаме със зъби и нокти за да влезем в нея!