31 Август, 2016 22:10 5 212 2

Братя Велчеви стават официално съдружници на руската ВТбанк в БТК

  • велчеви-
  • съдружници-
  • бтк

Новината, че люксембургска офшорка, собственост на Спас Русев, купува най-голямата телекомуникационна компания в България - БТК, от месеци обикаля по медиите. Вчера обаче различни издания обявиха, че след множество съдебни перипетии и процедури по одобряване сделката вече е финализирана, пише "Сега".

Новият собственик на БТК е дружеството Viva Telecom (Luxemburg) SA, създадено специално за придобиването, за което се твърди, че е на Спас Русев. Правната форма на люксембургската фирма купувач обаче е SA - societe anonyme, което означава, че всъщност изобщо не е ясно чия собственост е тя. Но вече е ясно, че като част от сделката Viva Telecom с лице Спас Русев ще запази 46% от акциите в БТК, а другите ще прехвърли по следната схема: 20% минус една акция - на руската банка ВТБ, която е кредитор на телекома, 19% - на Delta, учредено също в Люксембург съдружие на братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев, които са бизнес партньори на руската ВТбанк; 15% плюс един глас - на група бивши кредитори. Тази схема е обявена на Ирландската фондова борса.

Цената на придобиването е 330 млн. евро. Според в. "Капитал" Viva Telecom ще плати 30% със собствени средства, а за другите 70% ползва заем от руската ВТБ. БТК има значителни задължения - 400 млн. евро по облигационен заем и над 100 млн. евро кредит от фалиралата КТБ.

Всъщност люксембургската офшорка купува не БТК, а собственика на БТК - InterV Investment. Това също е люксембургска офшорка, която е част от ябълките на раздора след скарването на Цветан Василев и Делян Пеевски и катастрофата с КТБ. С придобиването на InterV Investment Viva Telecom получава не само БТК, но и три нейни дъщерни дружества - двата оператора на мултиплекси НУРТС България и НУРТС Диджитъл и БТК Нет, фирма за охранителни и за далекосъобщителни услуги. Финансовите медии прогнозират, че в скоро време е възможно БТК отново да бъде препродадена.

Бившият финансов министър от кабинета "Сакскобургготски" Милен Велчев и брат му Георги по-рано влязоха в управлението на БТК като представители на инвестиционното поделение на руската ВТбанк. Това стана по времето, когато КТБ бе в апогея си и бе подела серия партньорства с руската ВТБ. Приватизацията на БТК, когато австрийското ООД "Вива венчърс" влезе като собственик, стана по времето на кабинета "Сакскобургготски". Тогава бе обявено, че "Вива венчърс" е на американския фонд "Адвент интернешънъл" и че Спас Русев е довел американците. Пак по това време в Монако, на яхта на Русев бяха заснети да играят карти контрабандният бос Иван Тодоров-Доктора (вече покойник), Милен Велчев и други известни лица. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Ха честито на печелившите, на останалите..... идете за възелин.
    Историята се повтаря като развалена грамофонна плоча фиу...фиу...фиу... така е драги ми Смехурко! Който се е учил, той ще сполучи. Историята обича смелите. Другите....ай много ви здраве....
  • 2 Мартин

    1 0 Отговор
    По-добре Спас Русев и братята Велчеви, отколкото онзи селски тарикат и престъпник Цветан Василев с кривата физиономия!