26 Септември, 2016 21:24 3 908 12

Русия с ултиматум: Имате месец да платите за АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • атомстройекспорт-
  • дълг-
  • нек
Русия с ултиматум: Имате месец да платите за АЕЦ „Белене” - 1

Русия е дала на България срок от един месец, за да плати реакторите за АЕЦ „Белене”, съобщи БНТ.

В противен случай "Атомстройекспорт" е предупредила, че ще предприеме стъпки по продажба на оборудването и може да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност.

Това е записано в мотивите на закона за отпускане на държавния заем, който ще бъде гледан на второ четене в бюджетната комисия във вторник.

За БНТ от Министерството на енергетиката увериха, че въпреки едномесечния срок за реакция, имаме уговорка с руснаците. Те ще изчакат плащането на реакторите до края на годината, без да предприемат принудителни мерки. Одобрение за заема обаче трябва да даде и Брюксел.

От БСП предлагат да бъде ограничена сумата му до 1 млрд. и 200 милиона лева, а срокът за връщане да не е повече от 15 години. Предложенията ще бъдат гласувани във вторник.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пък настоява плащането на дълга да стане при условие, че руснаците предадат оборудването с цялостната техническа и проектна документация на съоръженията. Това е малко вероятно да стане, защото документацията се ползва със защита от закона за авторското право.

Издължаването на парите да стане само след независима експертиза на произведеното ядрено оборудване, предложиха депутатите от  гражданската квота на Реформаторския блок  Мартин Димитров и Петър Славов.

Според тях това се налага, заради данни, че е много вероятно цялото оборудване да не е произведено на 100%. Самата Петкова в изявленията си посочва, че вторият реактор е произведен на 90 процента и при това положение е съмнителна възможността той да бъде препродаден на друг, освен на "Атомстройекспорт", при пропадане на опита за приватизация на ядрения проект.

Заради приемането на законопроекта за държавния заем за НЕК депутатите искат също така енергийното министерство да направи публично решението на Арбитражния съд в Женева по казуса с АЕЦ "Белене".

Те са внесли в деловодството на парламента въпроси към Теменужка Петкова за точния размер на главницата, лихвите, съдебните такси и адвокатски възнаграждения по делото между НЕК и АСЕ и кои правни кантори са защитавали интереса на страната ни.

Коментар за ситуацията около НЕК и АЕЦ „Белене” четете утре във Факти.бг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо

    1 0 Отговор
    И ако не платим до месец какво?

    Коментиран от #4

  • 2 ББ и Митов знаят най-добре

    0 0 Отговор
    Никой не разбира държавните дела по-добре от героите-олигофрени на Доню Донев от "Умно село"! А сега - задна прашка по хайдушки. Аз Павлова нема да я мисла.
  • 3 Гоце от Първаново

    1 0 Отговор
    Нека големите Шлемзери и червените кхмери да резкешат,както внуците и внучките им до 2-ро коляно.Не са много пари,за тях.
  • 4 дедо стефчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нищо":

    Ще ни дръпнат шалтера.... Ще предявят насрещен иск срещу НЕК и БЕХ. Облигационерите на БЕХ също ще предприемат действия и от енергиен център на Балканите ще станем страна от Африка...

    Коментиран от #7

  • 5 Уууууу

    1 0 Отговор
    Който е поръчал той да ги плаща .ДА ОДГОВАРЯТ БСП. ТЕ БЯХА НА ВЛАСТ ТОГАВА .
  • 6 Среден

    1 1 Отговор
    Да ги платим и да се свършва завинаги с братските взаимоотношения. Ще им отеснее скоро на руските партии в България, които ни натресоха този поробващ проект.
  • 7 работник и колхозничка

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "дедо стефчо":

    Винаги когато имаме вземане даване с руснаците ставаме държава от Африка /третия свят/чисто финансово не географски!

    Нали помните че до 89 година работехме в най-добрия случай за 50$!!!

    Коментиран от #10, #11

  • 8 бг идиотизъм

    0 1 Отговор
    Фащайте балтиите и сеч, няма да стане по друг начин работата. А относно въпроса с издължаването, колкото по-скоро толкоз по-добре, и вместо да се пенят много тия малоумници дето ни докараха дотука да направят една делегация и да отлитат за Русия да целуват ръка на Путя и да го помолят за снизхождение. По-добре сега да целунат ръка, отколкото по-нататък задника(отнася се за всички дето живеем в БГ)
  • 9 Тошибиян

    1 1 Отговор
    Още се бъзикайте с Русия ....плевнята не отиде на парада на победата и чедото даде фира сега се бъзикат с реактора и ше стане пак фира бг.....я да съм на руснаците ше ви изцедим с това оборудване поръчвате го и отказвате да плащате
  • 10 ПАК НИЩО НЕ КАЗА

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "работник и колхозничка":

    САМО ЧЕ ТОГАВА ТОГАВА ДОЛАРИ НИ ТРЯБВАХА САМО ЗА БАНАНИ И ПЕТРОЛ ПЛЮС 2-3 ЧИФТА ДЪНКИ ЩОТО ДРУГОТО СИ ГО ПРОИЗВЕЖДАХМЕ А СЯ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО ВНАСЯМЕ ПЛЮС СУХОТО МЛЯКО И ПАЛМОВОТО МАСЛО ЗА КИСЕЛОТО МЛЯКО И КАШКАВАЛА. РАЗБИХА И ОКЕПАЗИХА ВСИИИИИИЧКО.
  • 11 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "работник и колхозничка":

    Вие били ли сте роден за да говорите, че се е работило за 50$. 1987 година долара на свободния пазар беше 5 лева а в банката 1,8 лева. Стоки от първа необходимост имаше много. Не говорете за лъскавите телевизори, касетофони и печки в корекомите. Те се купуваха веднъж на 10 години. Всичките ни консервни комбинати изнасяха в СССР. Сега колко такива комбината останаха? КАКВО СА НИ ДАЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ ТОГАВА ? НИЩО. Ако ЕС не бяхя спряли проекта АЕЦ Белене, до сега щеше да се е изплатил даже. Българите сме неблагодарна племе. Какво като сега можеш да си купиш най хубавата кола, но нямаш пари и работа! Коментиращия номер 10 правилно Ви го е казал.

    Коментиран от #12

  • 12 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "незнайко":

    я разкажи за 88 и 89 година :)!когато почнаха купоните ,а 86 може също да я помниш с режима на тока :)!лъскави телевизори -ха,ха,ха,....е колко вида нелъскав хляб имаше 87 година в магазините или нелъскаво мляко?и защо е трябвало някои нещо да ни дава ние да не сме просяци?американците и сега няма нужда да ни дават .руснаците тогава не са ни давали ,а вземаха .смениха ни кардинално чипа и ни направиха същите гащници като тях.
    в момента пари нямат тези дето не им се работи,работа бол ,дори не достигат хора за работа във всеки сектор ,а ако си недоволен има и широк свят.цяла европа приема българи за работа на заплати като местните работници,но ти си пии ракииката и плачкай,плачкай...