27 Септември, 2016 18:18 1 266 0

Заемът за НЕК мина през бюджетна комисия

  • аец белене-
  • нек-
  • заем

Продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" няма да е изгодна за България

Заемът за НЕК мина през бюджетна комисия - 1

Бюджетната комисия в парламента одобри отпускането на държавен заем за покриването на оборудването на АЕЦ "Белене". Депутатите не записаха конкретен срок и размер на заема в законопроекта.

Към момента задължението на страната ни е над 620 млн. евро, а всеки ден забавяне добавят около 300 хиляди лева лихва върху него.

Липсата на конкретно число за нужната сума, която държавата ще предостави като заем на НЕК за заплащане на оборудването на АЕЦ "Белене", управляващите аргументираха с решението на арбитражния съд. Там е записана главница и лихва на ден, обясни пред БНР председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Чекът не е празен, чекът е ясен и всеки с елементарни познания по аритметика може да сметне сумата, каза Менда Стоянова.

Освен че трябва да бъде записана конкретна сума, трябва да има и срок за връщането на държавния заем, категоричен бе депутатът от "БСП лява България" Румен Гечев.

Отсега ви казваме, не само Брюксел, всеки разумен човек ще иска при такава огромна сума да знае колко е сумата и какъв е срокът, поиска Румен Гечев.

От дебатите по време на заседанието стана ясно, че България не може да поставя условия на "Атомстройекспорт" за плащането, т.е. най-вероятно няма да можем да разчитаме на помощ от руска страна за реализирането на оборудването. Все пак енергийният министър Теменужка Петкова увери, че преди да платим каквото и да е, ще може да бъде направена проверка на оборудването на място и вероятно ще бъде потърсена и международна експертиза.

Продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" няма да е изгодна за България, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. След като бъде платено оборудването за двата реактора, ще се търси частен инвеститор, който да реализира проекта, потвърди Петкова.

Една такава препродажба, тя е възможна, но цената, на която биха се препродали тези реактори, не отговаря на нашите очаквания и не би покрила съществен размер от арбитражното решение, щетата, която ние на практика трябва да платим. Така че този вариант на този етап не стои на дневен ред, отсече Теменужка Петкова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА