Last news in Fakti

30 Септември, 2016 12:52 1 820 0

Дават €65 млн. за иновативен бизнес в България и Словакия

  • евро-
  • бизнес-
  • подкрепа
Дават €65 млн. за иновативен бизнес в България и Словакия - 1

Близо 65 милиона евро за иновативен бизнес тръгват към България и Словакия, съобщиха от АП. Това става възможно след като Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и СИБАНК EАД (СИБАНК) подписаха гаранционно споразумение за улесняване на достъпа до финансиране на иновативни малки и средни (МСП) и междинни предприятия (с до 499 души персонал) в България и Словакия.

Гаранцията от Европейския инвестиционен фонд е по линия на инициативата „InnovFin на Европейския съюз (ЕС) - финансиране за иноватори“ с финансова помощ по „Хоризонт 2020“, рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации. Помощта на ЕС за иновативни български и словашки фирми по линията на тази операция се очаква да генерира кредитен портфейл от 65 милиона евро.

В коментар на подписването, заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за ресор Заетост, растеж, инвестиции и конкурентоспособност, заяви: „Днешното споразумение между СИБАНК и ЕИФ (четвъртaта подобна обща за няколко държави операция по програма InnovFin), препотвърждава нашия ангажимент още повече да подобрим географския обхват на малките и средни предприятия в Европа, които могат да се възползват от ЕФСИ. Европейският фонд за стратегически инвестиции ще продължи да играе ключова роля при подпомагането на иновативни малки и средни фирми в България и Словакия (и отвъд тях) да получат достъп до добри финансови решения“

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е част от групата на Европейската инвестиционна банка. Основна мисия на фонда е да подпомага европейските микро-, малки и средни предприятия (МСП) като улеснява достъпа им до финансиране. ЕИФ създава и развива рисков капитал и капитал за растеж, гаранции и инструменти за микрофинансиране, които са насочени конкретно към този пазарен сегмент. В тази си роля ЕИФ насърчава целите на ЕС в подкрепа на иновациите, научноизследователските и развойни дейности, предприемачеството, растежа и заетостта. Повече информация за дейността на ЕИФ по линия на ЕФСИ можете да намерите тук.

Инвестиционният план насочва вниманието към засилване на европейските инвестиции за създаване на заетост и постигане на растеж. Това става посредством по-интелигентно използване на новите и съществуващите финансови ресурси, премахване пречките пред инвестициите, осигуряване на прозрачност и техническа помощ за инвестиционните проекти. Инвестиционният план вече дава резултати. По данни на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) към юли 2016 г. благодарение на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в Европа са реализирани инвестиции на стойност над 115,7 милиарда евро.

С цел надграждане върху този успех, на 14 септември 2016 г. Европейската комисия предложи удължаване на ЕФСИ, увеличаване на капацитета му и засилване на ефективността му.

Гаранционният механизъм за МСП InnovFin (InnovFin SME Guarantee Facility) предлага гаранции и контрагаранции за дългово финансиране между 25 000 и 7,5 милиона евро, за да улесни достъпа до кредитно финансиране за иновативни малки и средни предприятия и междинни предприятия (с до 499 души персонал). Механизмът се управлява от ЕИФ и се прилага на практика чрез финансови посредници – банки и други финансови институции – в държавите-членки на ЕС и асоциираните държави. Чрез този механизъм ЕИФ предоставя гаранции на финансовите посредници за част от техните загуби по дълговото финансиране, обхванато от механизма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА