30 Септември, 2016 13:57 1 732 2

Над 6 млн. туристи сме посрещнали от началото на годината

  • туристи-
  • море-
  • курорти
Над 6 млн. туристи сме посрещнали от началото на годината - 1

За първите осем месеца на 2016 г. (от януари до август), България е посетена от над 6 млн. чуждестранни туристи, което е увеличение от 15,7% в сравнение със същия период на миналата година. Българският туризъм отбелязва огромен ръст, като увеличението от последните 10 години е над 60%. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на днешното ѝ участие в Сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“.

„Въпреки че нямаме официални данни за септември, можем да кажем, че това е най-успешният летен сезон“, каза Николина Ангелкова. По думите ѝ за периода април – август сме посрещнали над 5,1 млн. чуждестранни туристи. Това е абсолютен рекорд, като до този момент цифрите са се движили около 4 млн. чуждестранни туристи за същия период. Голям ръст се наблюдава от Германия, Полша, Чехия, Унгария, Словакия и др. „Сега е важно да постигнем устойчивост на тези резултати. Във всички разговори, които имаме с големите туроператори, ни съобщават, че договарят по-големи цифри за следващия сезон, затова и браншът трябва да предприеме необходимите мерки като инвестиции в инфраструктура и кадри“, подчерта министър Ангелкова.

Повече от 2,1 млн. българи са реализирали нощувки в местата за настаняване с над 10 легла за първите седем месеца на годината, което е ръст от 11%. Наблюдава се повишен интерес към културно-историческия туризъм, като позитивни резултати отчитат градовете Пловдив, Велико Търново, Габрово и др., стана ясно от думите на министъра. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фронто

    0 0 Отговор
    Такива работи искам да чета! България върви напред и нагоре. Нека и медията да пише повече и за хубавото!
  • 2 666

    0 0 Отговор
    "увеличение от 15,7% в сравнение със същия период на миналата година." - А колко беше спадът отчетен миналата година? Къде останаха цифрите 70% ръст, 50% ръст...... айде този път няма да вадя изказвания отпреди няколко месеца на същата пръцла.

    Сезонът се завъртя почти както миналата година. Месец и половина силен, през останалото време скръб. Зимата ще е весела. Някой да се разрови да изкара статистиката на Гърция и да я навре в лицето на тая кикимора. Между другото догодина Турция отново ще е в играта.....

    Фронто - България върви напред и нагоре, ама само статистически както се вижда. Реалността е мааалко по-различна отколкото ни я представят.