Last news in Fakti

1 Октомври, 2016 16:29 1 363 2

През 2020 г. азерски газ потича към България

  • газ-
  • азербайджан-
  • българия
През 2020 г. азерски газ потича към България - 1

Азербайджанската държавна петролна компания СОКАР е уверила българската страна, че доставките на газ за България може да започнат от 2020 година, съобщи пред БНР заместник-енергийният министър Жечо Станков след среща с ръководството на СОКАР в Баку.

Това, което е посочено към тях като срокове, и което ще бъде изпълнено е от 2020 г. да функционира газовата инфраструктура, за която те са главен фактор, а именно Южният газов коридор. Съответно ние сме поели ангажимента и постоянно, ежемесечно се чуваме, за да ги брифираме как се движи гръцката връзка и от тяхна страна имаме уверение, че 2020 г. ще потекат потоците по този един милиард кубични метра към България през Южния газов коридор, IHB, съответно към нашата газова система на „Булгартрансгаз“, каза Жечко Станков.

Той съобщи още, че има възможност, след 2023 година страната ни да започне да доставя по-големи количества газ от Азербайджан от други нейни находища. В момента "Булгаргаз" има договор за доставка на 1 милиард кубически метра от находището "Шах Дениз 2".

Същевременно азербайджанските партньори обмислят по какъв начин да се инвестира в проекта за газоразпределителния център "Балкан".

По техните думи и по начина, по който представиха своите намерения за перспектива, те търсят варианта как точно могат да станат инвеститори, като визираха, дали чрез майката компания СОКАР или чрез дъщерна компания, което ни обнадежди, че се обсъжда действително варианта за развиване на такъв проект на територията на страната. Не бе поет ясен ангажимент,с какво точно ще участват, но самият факт, че търсят вариант как /използвам правилната дума как да се включат в него показва, че вече имаме работещи процеси в СОКАР, които са задействани, за да мислят в тази насока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Това ще е и края на руската мечка,щото вместо "Русия" ще има 5-6 руски губернии,собственост на съответните олигарси.Също като Чечня!Естествено някои вероятно ще станат и НАТОВСКИ РЕГИОНИ,но по-важно е да се разбере от "некои хора",че "срещу ръжен не се рита"!А ръженът е САЩ и Европа!...
  • 2 чуй

    0 0 Отговор
    южният газав коридор е безмислен без транс-анадолски за който никой не говори? с дължиня 2-3000 км през размирен кюрдистан??