5 Октомври, 2016 17:55 4 000 0

Кой, къде и колко пътува

  • летище-
  • софия-
  • пътници
Кой, къде и колко пътува - 1
Снимка:М. Богданова ©

Периодът от април до септември е един от най-натоварените на всяко международно летище. Изключение не прави и софийското. Оказва се, че за разглеждания период основната група клиенти са българите – 72% от превозените по международни линии 2 521 148 пътници, а 28% са чужди граждани, съобщиха за Факти.бг от столичния аеропорт.

Сънародниците ни продължават да залагат на нискотарифните авиокомпании. Доказателство за това е, че 80% от преминалите през Терминал 1 са българи и едва 20% са чужденци. Доста по-различна е картината на Терминал 2. Там 66% от преминалите са българи и 34% - чужди граждани. Общо, 43% от преминалите през двата терминали живеят в България, а 57% - в чужбина. Сред чуждестранните посетители преобладават граждани на Великобритания, Германия, Италия, САЩ, Русия, Франция, Израел, Гърция, Испания, Белгия, Македония и Полша.

Половината от преминалите през летище „София” пътници в периода април-септември са в активна трудоспособна възраст (26-45 г.). На второ място с 28% са тези на възраст между 45 г. и 65 г., а трети в класацията – с 18%, са хората между 18 г. и 25 г. Тези на възраст над 66 г. представляват едва 5% от пътниците.

Увеличението от 17% на пътникопотока за разглеждания период прямо същия на миналата година се дължи на разкриването на редица нови дестинации, както и навлизането на втора нискотарифна авиокомпания. WizzAir откри новите дестинации Бристол, Бирмингам, Аликанте, Копенхаген, Нюрнберг и Кутаиси. Ryanair лети до Пиза, Лондон-Станстед, Лисабон, Берлин, Баден-Баден, Хамбург, Глазгоу, Стокхолм, Валенсия, Ливърпул и Венеция. Българският национален превозвач откри редовна линия до Будапеща.

Интересът към вътрешните линии – до Варна и Бургас до известна степен намалява. Осъществени са 1105 полета, което е с 15% по-малко в сравнение с април-септември 2015 г. Броят на пътниците е само с 4% по-малко. Превозени са 97 220 души. Причината за по-малко реализирани полети до двата ни най-големи морски града, но по-малкия процент превозени пътници, се дължи на високия процент затовареност (самолетите са били по-пълни през това лято в сравнение с миналото).

16 октомври –една специална дата за летище „София”

Причината е кацането на най-големия пътнически самолет – Airbus A380. Той се очаква да бъде съпроводен на българска територия от два МиГ 29, когато е и празникът на авиацията и Военновъздушните сили на България. Тогава ще бъде отворена за посетители и авиотранспортната база „Враждебна”. От 12.00 до 17.30 часа от там и ще може да се наблюдава кацането и излитането на А380.Кой, къде и колко пътува

За българите, които искат да усетят какво е преживяването да се лети на най-големия пътнически самолет, има специална оферта. В периода 14-16 октомври те ще могат да купят билети на преференциални цени до някоя от дестинациите на Lufthansa в САЩ и Азия, обслужвани от А380. До Хюстън, Маями, Лос Анжелис и Сан Франциско цената на билета (отиване и връщане от и до София през Франкфурт) е 380 EUR, а за тези, които планират да проведат ваканцията си през следващата година в Сингапур, Пекин, Шанхай и Делхи, цената е 480 EUR.

Що се отнася до събитието на 16 октомври, то „при кацането (около 13.00 часа българско време) планираме да минем на ниска височина над летището – около 500 метра, за да може всички, които са около него, да видят самолета. Ако вятъра е от изток ще може да кацнем, минавайки над центъра на София. Това означава, че самолетът ще може да бъде видян от всички, които искат”, каза Марио Бакалов, единственият български пилот, който управлява А380 в германския национален превозвач. Той наблегна на факта, че сред особеностите на машината, е икономичността на разхода на гориво – изразходва 3.3 литра на пътник на 100 км.

Предвиден е престоят на летище „София” да продължи около 4 часа, след което около 17.00 часа местно време самолетът ще отлети обратно за Франкфурт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА